2010-10-04

Ölallergi?


En vän beklagade sig i går kväll:
Kan man vara allergisk mot amarillohumle, tro? Jag brykar nysa av amerikansk IPA, och nu smuttandes på en Nanny State känner jag blandade slemhimmor svullna till och jag börja snörvla.

Det kan ju vara en förkylning, men då inträder den extremt snabbt.
När man snabbt söker nätet så verkar det som ett ovanligt, men existerande problem. Någon här med erfarenheter?

9 kommentarer:

 1. Har faktiskt träffat en bryggare i Montreal som var...humle allergiker! Inte helt lyckat men han kämpade på ändå, men skippade själv sina torrhumlingsmoment!/Jugge

  SvaraRadera
 2. Jag har faktiskt börjat nysa när jag dricker pale ale/ipa/iipa osv. Började för typ 1 år sedan, tror jag kan va allergisk mot något men vet icke. Märkligt iallafall.

  SvaraRadera
 3. Intressant!
  En kompis råkade ut för att bli intolerant mot acetylsalicylsyra (förkortat ASA-intolerans). Det ämnet är tydligen växters sätt att försvara sig från från angrepp från skadedjur. Hans första symptom var att bli täppt i näsan och snuvig efter konsumtion av god öl.

  Lite ren spekulation:
  Kanske kan det vara så att nya sorters humle framodlats för att vara mer motståndskraftiga och därför har högre halter av såna ämnen i sig. Om man redan har astmatiska eller allergiska besvär, så kanske man dessutom reagerar på såna ämnen.
  Trist om man måste börja dra ner på sin humlekonsumtion...

  Länk om ASA-intolerans:
  http://www.janusinfo.se/Nyhetsarkiv/2004/ASA-overkanslighet-vanligt-hos-astmatiker//?id=9372

  SvaraRadera
 4. Detta fenomen har jag en kompis som lider av. Så fort han dricker en välhumlad öl, nyser han.
  Ett lindrigt problem tycker han så det stoppar honom inte

  SvaraRadera
 5. Personligen lider jag öv öl-bulimi..
  Jag hetsdricker och sen kräks jag.
  Dagen efeter att det har hänt brukar jag må väldigt dåligt och ha lite ångest...

  Skämt åsido.
  Jag brukar nysa och bli snorig av riktigt hårt rostade öl...
  Dugges ½ Idiit och Mikkeller Jackie brown är värst!
  Någon som känner igen sig?

  /Bobo
  De Klomp

  SvaraRadera
 6. Vet inte om jag kan placera det på amarillohumle, men välhumlat öl gör definitivt så jag nyser, nu senast på en double bastard ale.
  Som tur är så är det ingen favoritsmak för min del, och tror inte det skulle vara det även utan nysningar.

  SvaraRadera
 7. För snart 2 år sedan skrev jag det här på Ölfrämjandets diskussionssidor.
  http://www.svenskaolframjandet.se/node/2649
  Sedan kom vi inte längre.

  SvaraRadera
 8. Även jag har märkt att man blir snorig och täppt i näsan av välhumlade öl.
  Dessutom är jag pollenallergiker. (björk) Har man någon form av latent pollen allergi så reagerar man på humlen i öl. Humle är som bekant ett pollen. Jag är inte helt säker på om detta har något medicinskt samband. Finns det någon med kunskap i ämnet som vet mer?

  Ölhälsningar
  Sven-David Svensson
  Lund

  SvaraRadera
 9. jag blir snabbt täppt i näsan numera när jag dricker öl. Kanske beror det på humlen som ni skriver. Fått det av Modus Hoperandi, Camden pale ale och la Gunitas senast. Dessutom kan jag vakna svettig på morgonen efter. Inget som avskräcker mig dock :)

  SvaraRadera