2010-10-09

Cotleigh Honey Buzzard

Ungefär så här har jag fattat att det gått till: Engelska Cotleigh Brewery började brygga en lite mörkare engelsk bitter med lite chokladmalt som vinteröl. De döpte den efter en fågelart, som så många andra av ölsorterna, Buzzard (Ormvråk). Snart blev ölen så populär bland pubarna att de fick brygga den året runt.

Efter tjat från en biodlare i grannskapet beslutade de sig för att testa att blanda lite honung i denna öl. För att den inte skulle jäsa bort helt så jäses den inte ut lika mycket och resultatet blev Honey Buzzard (vilket jag i en kommentar fick reda på är engelska för Bivråk) på 4,5%. Vilken snabbt blev så populär att den numera är del av deras fasta sortiment.

Det är också den sista casken från Cotleigh på De Klomp för den här omgången. Den peggades för en vecka sedan.

Färgen mörkt varmt brun, vätskan i stort klar. Det fingertjocka luftiga skummet är ljust beige. Inga skumrester på glaset.

Doften är relativt lätt med lite mossa och en lätt rostad ton.

Smaken är aningen syrlig med en lätt ton av honung. Lätt rostade toner och en hel del färskt bröd. Beskan är mycket lätt i eftersmaken, jag noterade lite torra maltiga smaker och en aning salt.

Kolsyran är mycket lätt, vätskan medel-mjuk.

En trevlig och lite annorlunda lätt rostad (best) bitter med en fin brytning från honungen som inte tar över. Åter hittar jag den lätt mossiga smaken som verkar typisk för Cotleigh.

Betyg: 3,55. Tillgänglighet: Cask på krogen. Pris: 79:00 för 500 ml.

2 kommentarer:

  1. Intet med ölen att göra per se, men "honey buzzard" är det engelska namnet på bivråk (Pernis apivorus).

    SvaraRadera
  2. @Sarvi: det hade jag ingen aning om, tackar!

    SvaraRadera