2010-10-03

Stockholm Beer 2010: del 2 Pilsner Urquell

Grönt ljus är jobbigt. Smått och gott.

Torsdag 14:00. Jag hade fått en inbjudan av SABMiller att vara med på premiärprovningen av Pilsner Urquell från det stora (2.800 liter) träfat som byggts fyllts och transporterats från Plzeň till Stockholm för det här arrangemanget. Ölen var alltså direkt från lagrinstankarna, ofiltrerad och opastöriserad och alltså en… Real lager?

Mina erfarenheter från sådan pilsner från Mitropa i Norrköping var mycket goda och jag var rätt spänd på hur den här skulle vara. Arrangemanget startade med att den tjeckiske bryggmästaren Václav Berka fyllde en sejdel, tog ett par klunkar och log (bild, se föregående postning).

Så fick vi varsitt smakprov av den lite smågrumliga ljusgula drycken. Jag noterade snabbt ord som ”rå, äggig doft med lite jäst. Mycket jäst i smaken och färsktt bröd. Elegant och rå, världsklass!".

Till ölen hade kocklandslagets Klas Lindberg lagat till lite plockmat som syns på bilden. Även han hade noterat den rätt kraftiga äggule-smaken men också deg-sötma och skapat tre smakbitar på temat. Tyvärr skrev jag inte ner exakt vad som ingick.

Vid öppnandet trodde de att ölen skulle räcka fram till igår lördag.

Tyvärr var inte det lilla arrangemanget för inbjudna skribenter helt lyckat då bullernivån i lokalen redan då var så hög att det var mycket svårt att höra vad Václav och Klas sa. I pressmaterialet till arrangemanget fanns en undersökning som de tagit fram med en massa statistik relaterad öldrickande och ölkultur i Sverige. ”Den gastrosexuelle mannen” var ett uttryck som lanserades, liksom ”kvalitetsparadoxen”. Hmhmhm.

Kanske kan man också se det här arrangemanget som ett startskott för SABMillers sverigekontor då de 1 april 2011 startar eget och lämnar samarbetet med distributören Bibendum.

1 kommentar:

  1. Hej
    Ofiltrerad Pilsner Urquell serveras till vardags på ett enda ställe: Senk na Parkanu, en av bryggeriets tre brewery taps i Plzen. Ligger jämte bryggerimuséet. En stor upplevelse (även om jag föredrog stället som sådant innan det rustades upp kring mitten av 00-talet).

    http://www.naparkanu.com/na-parkanu

    SvaraRadera