2010-10-22

Avery Maharaja

Maharaja Imperial India Pale Ale är en DIPA på 10,2% från Avery Brewing Company, Boulder, Colorado, USA. Den släpptes på Systembolaget 1 september 2010. Och ska man tro vissa ölkunniga så borde man ha bojkottat denna öl eftersom den fraktats för lång tid. Eller kastat sig över den och druckit den så fort som bara gick. Fast nu gick det inte snabbare än så här för mig.

Vätskan är grumlig, färgen är orange-brun. Det fingertjocka skummet sjunker långsamt ner till en tunn vit hinna på ölet. Skumrester, men också spontana alkohol-gardiner bildas på glaset.

Doften är humlig och besk med tydliga toner av grapefrukt, druvor, smör/smörkola. Lite alkohol och tallbarr, färskt virke och en aning av lönnsirap.

Smaken är först brutalt besk med massor av grapefrukt-juice, trä, tallbarr och söt toffee. Toner av småkakor, tobak, rå rabarber, fruktgodis och en aning anis. Massor av amerikansk humle, såklart. Den kraftfulla eftersmaken är mycket besk med lite värmande alkohol, smör och färska grönsaker. Den långa avslutningen är torrt besk med citrustoner.

Kolsyran är stark med många små friska bubblor. Vätskan är aningen kladdig.

En trevlig DIPA som inte låter malten ta över. Dessutom döljer den alkoholen bättre än, säg, Double Dog.

Betyg: 4,25. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter september 2010 (osäker lagerstatus). Pris: 78:80 för 650 ml.

3 kommentarer:

 1. Drack den på fat på Ginger man i NY. Den var så god att jag fick tårar i ögonen. Förmodligen den bästa DIPAn jag druckit so far.

  SvaraRadera
 2. Har druckit färskare versioner (dock inte så färsk som Matt skriver), och måste ändå säga att jag tycker denna är helt okej. En GOD ÖL helt enkelt, även om den bryggdes i mars eller vad det nu är.

  Tummen upp, jag grämer mig att jag bara har 2 flaskor kvar hemma..

  SvaraRadera
 3. En av de bästa - hög kvalitet rakt igenom.

  SvaraRadera