2010-10-27

Kievari Oktoberfest

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas är ett mindre bryggeri i Laithi Laitila, Finland. De kom i september med en av årets helt nya oktoberfestöl, Kievari - Oktoberfestöl, en märzen (de själva kallar den ”stark skördeöl”) på 5,9%. Jag börjar fundera om oktoberfestölen förökar sig i skafferiet. I vilket fall tycker etiketten att den har beskan 28 EBU och färgen 45 ECU.

Förutom en notis om att ölet är framställt med vindkraftsel noterar jag kapsylen med ring att öppna med. Sånt har jag inte sett sedan… En apelsinjuice på 33 cl returflaska som studentfiket sålde på universitetet någon gång för 15 år sedan. Men i Finland finns det tydligen fortfarande.

Färgen är bärnsten, mörkare än flertalet oktoberfestöl. Vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är varmvitt och luftigt. Inga skumrester på glaset.

Doften är söt med en ren bitter ton. Lite rostade toner, aningar av nötter och mörkt rågbröd.

Smaken är söt med tydliga toner av nötter och jäsande deg. Den har en underlig metallisk beska och oväntat mycket rå alkohol-smak. Eftersmaken är något instängd med orena toner av deg, salt och metall.

Kolsyran är medelstark med små bubblor. Vätskan är något torr och lätt.

En öl som känns ofärdig och lite klumpig med alla orena smaker och den övertydliga alkoholen. Hade den här kommit från ett svenskt småbryggeri cirka 1996 hade det väl varit lite charmigt, men idag är kraven högre än så.

Tillsammans med Wasabi-crackers gick den dock ner. Hmmm.

Betyg: 2,75. Tillgänglighet: Systembolagets oktoberfestöl 2010 (lagerstatus). Pris: 30:90 för 500 ml. Bäst före: 30032011.

2 kommentarer:

  1. OK. Även om ölen är kass, så heter platsen Laitila (Letala på svenska)
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Letala

    SvaraRadera