2009-09-30

Smånyheter X


Dags att kolla igenom mail, post och bloggar för att se hur läget är i ölvärlden.

Carlsberg Sverige lanserar i morgon Carlsberg Export på halvliters PET-flaska. Den stora nyheten är att i stället för skruvkorken (som finns på öl som Spendrups Original och Norrlands Guld Export) har de kronkapsyl och en hårdare plastsort:
– Nu har vi gjort hemläxan för att öl på plastflaska ska bli lyckat. Förra generationens flaskor upplevdes som lite för billigt och gav inte samma känsla som att dricka öl på glasflaska. Vi känner att vi har löst det nu med en attraktiv design och riktig kapsyl – det är det vi menar med premium PET, säger Otto Drakenberg.
Jag noterar att de i pressreleasen nämner att de hade PET-flaskor i början av 2000-talet, men håller tyst om Blågul i 1,5-liters PET som fanns ett kort tag kring 1996. Nog klokt.

= = =

Coca Cola och Spendrups har undertecknat en avsiktsförklaring om att samordna distributionen av sina drycker. Tanken är att man ska kunna köra mer med helt fyllda lastbilar och därmed få ner avgaserna och utgifterna. Om förhandlingarna lyckas kommer det här att börja gälla under första kvartalet 2010.

= = =

Helgens prisutdelning på Stockholm Beer & Whiskey Festival börjar nu sippra ut (fast jag har inte lyckats hitta hela prislistan någonstans än). Hela nio medaljer kammades hem av Nils Oscar Company, med guld i kategorin bästa svenska flasköl alla kategorier för Nils Oscar Julöl 2008 som kronan på verket. Bästa svenska fatöl alla kategorier kammade Dugges hem med sin APA Avenyn Ale.

= = =

På grund av en olyckligt tajmad konkurs kommer göteborgskrogen Ölrepubliken inte att kunna öppna när det först var tänkt. 16 oktober är senast hörda datum.

= = =

Mer Göteborg: Bishops Arms Järntorget kör åter sin porterfestival, preliminärt är det vecka 41 som gäller.

= = =

Skotska Brewdog har blivit lite av en följetong i ölvärlden. Efter bråken om Tokyo* har de nu bryggt en öl på 1,1%, humlat upp den till vansinniga 225 IBU, och döpt den till Nanny State. Påtryckargruppen Alcohol Focus Scotland uppskattade inte det, heller.

Personligen börjar jag tycka att Brewdog är lite för mycket snack och för lite jämn kvalitet. Men men...

= = =

Jästen Brettanomyces är en måhända lite missförstådd gynnare i ölvärlden. Victor har skrivit en bra text om den på sin blogg Någonting att dricka. Rekommenderad läsning.

= = =

I mina tankar om ölsverige som jag skrev i samband med SB&WF (länk) noterade jag att det var ett tag sedan någon startade ett kommersiellt bryggeri i Sverige. Men nu verkar det vara på gång: Stockeboda Gårdsbryggeri håller som bäst på att inreda ett stall till bryggeri. Lycka till!

1 kommentar:

  1. Du kanske har hittat listan på vinnarna nu men annars - här är den. Det tog ett tag att förstå var den hade gömt sig.

    http://www.stockholmbeer.se/taevlingar/oel-2009

    SvaraRadera