2009-09-13

Ölfrämjandet Östergötland träffas och dricker öl med mat

”…och det här är en osynlig flaska…” Jerry visar och berättar.


Jag avbryter rapporterna från ölbloggarträffen för att skriva lite om Östgötaavdelningen av Svenska Ölfrämjandets första möte för hösten som hölls igår på Black Lion Inn, Norrköping.

De tidigare provningarna har mer eller mindre följt samma mall: Vi provar en handfull öl som vi normalt inte får tag på, och så äter vi av den goda maten på restaurang Mitropa. Men nu skulle vi göra något annorlunda.

Och det blev det. Dels var vi som sagt på Black Lion, dels skulle vi prova under ett speciellt tema: ”Belgisk öl och mat”. Och så skulle det hållas av fullblodsproffset Jerry från Herr J Lindahl Avecprovning.

Det visade sig snart att saker rört ihop sig. Jag hade inte anmält mig (men det räddades av ett sent årterbud) och Jerry och en leverantör hade blandat ihop tider, så vår provning blev mer komprimerad än vad som först var tänkt.

Så vi visades in till restaurangdelen där det var väl uppdukat. Tre vinglas varav en innehöll en skvätt öl. En tallrik med en bit matjessill, en bit panerad fisk och något slags gulröd sås. Och så ett antal flaskor belgisk öl. Vi blev instruerade att inte peta på någonting.

Så drog det igång i ett stundtals halsbrytande tempo. Vi provade ett antal belgare till fiskbitarna.

Glasen sköljdes ur och tallrikarna byttes ut. Nu hade vi framför oss en bit pepparkaka, lite ädelost, en bit köttgryta och ”ölgodis” – en röra på hjortron, honung och créme fraiche..

Samma rutin en gång till. Nu fick vi en bit vit tryffel, mörk tryffel och creme brulée.

Vi provade mellan de olika ölsorterna och smakbitarna och hittade mer eller mindre goda och intressanta kombinationer. Några som jag vill speciellt nämna som wow-skapande:

Tripel Karmeliet och vit chokladtryffel (samt hjortrondesserten). Duchesse De Bourgogne och matjessill. Boon Kriek och vit chokladtryffel.

Jag som inte pysslat så mycket med mat-öl-parning fick en massa helt nya intryck och intressanta idéer. Verkligen in intressant ögonöppnare!

Gott.

Jerry hastade nu iväg och vi pratade om vad som komma skall. Julölsprovningen verkar vara lite i fara på grund av logistikproblem, men det hoppas jag löser sig. Det kommer åter att bli en massiv-provning om det blir något. Vi funderade över om vi ska hitta på något mer i höst och vad som händer i vår. Vi hade på grund av dubbelbokningen blivit lovade en ny provning med Jerry och jag fick med mig de andra på temat Tyskland. Andra saker som var uppe var ytterligare en öl- och chokladprovning (den första missade jag försmädligt på grund av tågstrul) och kanske ska vi börja dra i hembryggarna igen?

Vi blev nu utkörda från restaurangdelen och satte oss i stället i baren. Vi skulle få en överraskning, och i glaset vi fick och skulle identifiera var en mörk spontanjäst syrlig sak med tydliga fatlagrade smaker och lite vintoner. Klurigt. Jag gissade lite tafatt på Bourgogne Des Flandres, men det var inte ens rätt land. Facit visade sig vara italienska Panil Barriquee Sour.

Svårgissad.

Jag tog ett par utsökta HSB från cask och pratade med andra glada ölfrämjare.

En som vanligt trevlig eftermiddag med fler medlemmar än någonsin (36), och trots de olyckliga omständigheterna en riktigt underhållande och lärorik provning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar