2009-09-11

Ölbloggarträffens blindprovning IV: IPA

Så var det dags för nästa öl att försöka kategorisera och identifiera. "IPA" var den enda ledtråden vi fick.

Jag noterade:
Grumlig. Bärnsten. Jätteskum.
[Doft:] Jästig. Torr. Syrlig. Fruktsallad. Lätt oren.
[Smak:] Rökig. Bitter. Söt. Obalanserad. Dålig kropp.

[Munkänsla:] Medel kolsyra. Vassa bubblor, torr vätska

Vi funderade. Glodde. Doftade. Smuttade. Stirrade tomt framför oss. Den här var åter mer brittisk än amerikansk. Kändes den inte lite svensk och från något mindre erfaret bryggeri (orenheter fanns)? Shipyard gör en del sånt, och någon kring bordet hade druckit deras IPA (det hade visst jag också, men förträngt).

Men mja. Den lätta läder-rökigheten kändes som en ledtråd att gå på. Ölands Gårdsbryyggeri har ju en aning rök i såväl Långe Jan som Tokens Clusterbomb, men de kändes fel på andra sätt - de var ju mer amerikanska i humlingen.

Jag insåg plötsligt: Oceanbryggeriet hade under en tid problem med att vissa öl fick en märkligt rökig ton efter ett tag. Och de har ju en IPA. Jag skelade mot baren. Ingen sådan verkade finnas på fat, och inte hade väl Ocean några flasköl? Nå, min gissning var i alla fall Ocean IPA. Men helt övertygad var jag inte.

Det var också här någonstans vi insåg att vi gemensamt druckit mängder av öl, men hur svårt det var att spontant komma ihåg hur de smakat. Och hur få bryggerier vi hittills gissat på.

Facit: Ocean India Pale Ale. Mitt skiss-betyg: 2,55.

5 kommentarer:

 1. Hoppas inte den också var gammal..!?

  SvaraRadera
 2. Visst finns Ocean IPA på flaska. Har man vägarna förbi götet så finns den på bolaget både i Nordstan och Gårda.

  SvaraRadera
 3. @Carl: Jag tror vår brist på denna kunskap främst berodde på att träffen bestod av Stockholmare och jag.

  SvaraRadera
 4. Väldigt kul att läsa din blogg!

  Lite högre ölnivå än på min sida, men det ska väl finnas alla sorter :)

  Hur håller du koll på vilka öl du har testat och tyckt om egentligen?

  SvaraRadera