2009-09-22

Rapport från SB&WF 2009 del II

Nästa del av min rapport från Swedish Beer & Whiskey Festival där jag var i torsdags:

Vi blev stående vid Brill & Co:s monter. Svårt att inte göra det med de roliga öl och pratiga personal de har.

"Något kaffeigt" hade jag blivit sugen på. Och det fanns det: Southern Tier Jah*Va, en mäktig amerikansk imperial stout där kaffebönor varit med i vörtkoket. Jag tyckte mig märka skillnad i smakkaraktär mot Nils Oscar Coffee Stout där färdigt kaffe tillsatts i det färdiga ölet. Båda är goda och smakar kaffe, men på helt olika vis.

Pierre Brill var nu helt inne på smaksatt öl, och kom med en liten överraskning: Efes Dark Brown, en mörk lager med chokladsmak från Turkiet. "Nog den lättaste chokladöl jag hittat" påpekade mannen i baren och jag kunde bara hålla med. Lite av en efterrätt (chokladkolapudding), och lite exotisk i karaktären med sin lätthet.

"... Och här är en annan oväntad öl från Turkiet" lät det medan jag fick en skvätt hefeweisen i glaset: Efes Gusta. Även den var lätt, men här saknades kropp och den lätta kemiskhet jag gillar med weissbier. Kanske är den bättre när det är 35° i skuggan?

Carlsberg Sverige hade byggt en egen liten monter för 250-årsjubilerande Guinness. Fick ett helt glas av den torra irländska stouten Guinness. Kall och full med kvävgas, allt för att göra den mindre tung. Mja, det här glaset var faktiskt mer kväve än öl. Helt okej omväxling mot all sötma jag tidigare smakat.

I andra ändan av lokalen stod Jugge från Great Brands och Oliver Twist och myste i en minimonter (en av tre) som råkat bli över åt honom. Här blev det öl från amerikanska Oscar Blues: Först ut deras DIPA Gordon som jag varit mycket nyfiken på, men inte lyckats privatimportera tidigare. Den var mycket god. Sedan lite av deras skotska ale Old Chub, som jag hört rätt negativa omdömen om. Med all rätt, den var mest kladdig och sirapig. Så till sist från Oscar Blues deras imperial stout Ten FIDY. Trevlig, rå, lite fattoner och sådär, Men inte min stil.

Vi gick vidare.

7 kommentarer:

 1. Kanske, kanske inte. Jag har @#¤@! sju sidor notiser kvar att gå igenom.

  SvaraRadera
 2. Var det verkligen fatlagrad Ten FIDY de fått tag på? Imponerande i så fall.

  SvaraRadera
 3. @Ricke: Det var det nog inte, och jag har nog läst snett på min lapp. Jag ändrar.

  SvaraRadera
 4. Tja,
  Aldrig tidigare kommenterat din blogg men tyckte det började bli dags då jag läst den ett antal månader nu, mkt trevlig förövrigt.

  Du har ju tom engagerat en amatör som mig att börja blogga om drycker... väldigt ny på detta dock...

  Nu till min fråga:
  Vet du vart man kan få tag på Närke Kaggen Stormaktsporter?
  Se nedan om du eventuellt missad denna delikatess...
  http://www.ratebeer.com/Ratings/Beer/Beer-Ratings.asp?BeerID=58057

  // Dryckesnjutaren aka Erik

  SvaraRadera
 5. Dryckesnjutaren: SB&WF är nog det bästa stället att få tag på den för tillfället. 6cl för 50 kr och det borde finnas kvar någon liter. Annars så har Monks Cafe i Sthlm tidigare haft den och kanske fortfarande har. Akkurat kan även de ha den inne.

  SvaraRadera
 6. Tack ska du ha, JoeG.
  Har tyvärr inte möjlighet att besöka mässan i år, misstänkte att den nog skulle finnas på mässan och att någon skulle kunna berätta för mig vilket hak jag får besöka för att hitta den.
  Tnx again.

  SvaraRadera