2009-09-01

Valeir Extra

När recenserade jag en öl senast? Det känns som evigheter sedan. Dags för något belgiskt, jag har haft en flaska Valeir Extra i kylen ett par veckor, och igår var det dags att dracka den. Det är enligt Beer Advocate en belgisk pale ale, men jag tycker nog att den kan klassas som en belgisk IPA. 6,5% är i vilket fall alkoholhalten, Brouwerij Contreras bryggeriet.

Vätskan är aningen grumlig; färgen orange-bärnsten. Litet vitt skum som lämnar lite skumrester på glaset.

Doften är friskt fruktig (lite vete-estrar?). Men det finns också mycket humle, en del citrus och en närmast rå sötma. Snygg. Bitter.

Smaken är belgiskt fruktig med lite jäst. Det här är nog en av de torraste belgiska öl jag druckit, inte mycket sötma här. Äpplen, lite mineraler och fläderblom. Eftersmaken är torr med mycket av aromatisk humle (har den här månne torrhumlats?). Lite smör, salt och syrliga frukter noterades också. Mycket humle i slutet.

Kolsyran är ganska stark, vätskan är lätt och torr.

En intressant och uppfriskande öl i en ny belgisk skola, som inte så lite påminner om Houblon Chouffe Dobbelen IPA Tripel. Och den är ju inte dum.

Betyg: 3,75. Tillgänglighet: Tillfällig nyhet augusti 2009 (i detta nu finns 1.542 flaskor kvar). Pris: 27:00 för 330 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar