2009-09-19

Birrificio Lodigiano Oktober Chest

Jag är inte den som bangar för lite ordvitsöl, så här ska det drickas Oktober Chest från italienska Birrificio Lodigiano. Enligt etiketten är det ett bärnstensfärgat öl där italienska nyrostade kastanjer tillsats under bryggningen Den är på 7%.

När jag hällde upp ölen bildades ett stort skum som sakta sjönk ner till ett fingertjockt lager, lämnandes en del kladdiga skumrester på glaset. Vätskan är brun-röd, den är en aning grumlig.

Doften är förvånande bitter, lite som en rå tysk pils. Lite lätt rostade toner, aningar av nötter och bittermandel. Kemiska toner i bakgrunden. Doften är inte speciellt balanserad om man säger så.

Smaken är något syrlig och torr. Lite toner av söt malt och nötter. Enkel med svag kropp. Alkohol, parfymerade söta toner och bittermandel i eftersmaken.

Kolsyran är stark, de små bubblorna är skarpa. Vätskan är tunn.

Först när jag åt lite ostbågar till den här dök det upp lite kastanjetoner.

Nja. Den här var nog på väg att bli infekterad av något. Fast när jag kommit så här långt så orkar jag inte göra någonting åt det – jag har lämnat tillbaka nog till Systembolaget i år. Bah.

Betyg: 2,4. Tillgänglighet: Systembolagets säsongsvaror höst 2009. Just nu finns 5.567 flaskor kvar i butikerna. Pris: 24:40 för 500 ml.

6 kommentarer:

 1. Jag hade som plan att inhandla October Chest, men när jag stod i butiken (Gyllentorget) stod två anställda precis och pratade om den och om jag förstod saken rätt trodde åtminstone den ene att det var något fel på den. Jag tog en till Sigtuna istället.

  SvaraRadera
 2. Är det som så att den är defekt? Har inte lust att öppna upp flaskan om den är det, har redan hört så mycket dåligt om den...

  SvaraRadera
 3. Enligt omhper, som nog provat otaliga av typen, utvecklar kastanjeöl en mjölkaktig syrlighet. Det är nog inget fel på denna. Vi får väl se om den blir värre...

  SvaraRadera
 4. Defekt eller inte, den smakar inte bra. Om man lämnar in en flaska och säger att det verkar vara fel på den så tror jag de skickar den till labb för undersökning, det kan ju vara ett sätt att få svar.

  SvaraRadera
 5. Jag tyckte den var förfärligt dålig. Riktigt sur. Hällde ut min i slasken efter ett par klunkar.

  SvaraRadera
 6. Smaklös och riktigt dålig. Tur att jag bara köpte en. Har halva kvar nu och funderar på om jag inte ska prova något annat på en gång.

  SvaraRadera