2009-09-13

Ölbloggarträffens lyxprovning I: Holgate Hopinator

Ölbloggarträffens deltagare hade nu ätit god mat (jag tog en god plankstek) och det var nu dags för kvällens andra ölprovardel.

Vi hade tidigare fått en lista över ”lyxiga” eller ”speciella” öl som krögaren Afram på Sorbon kunde erbjuda, och utifrån den röstat fram fem intressanta brygder.

Jag insåg fort att jag inte skulle kunna göra några vettiga formella recensioner av de här, men jag skrev lite noteringar bara för att hjälpa minnet. Så jag skriver av dem rakt upp och ner.

Den första ölen var DIPAn Hopinator från det australiensiska bryggeriet Holgate Brewhouse. Jag hade inte tidigare hört talas om bryggeriet, men jag insåg att det har varit en del snack om deras öl under senaste året.

Brun
Humlig. Smör. Medicin. Lite alkohol. Trä och kåda.
Gräddig humlesmak. Aprikosmarmelad. Saknar kropp och en bra bitterhet. Äppelmos. Lite oxiderad.
Kraftig kolsyra, Lite sirapig konsistens.

Tja, nja. Lite gammal?

2 kommentarer:

 1. Jag va i kontakt med leverantören angående denna öl och dess datum, leverantören fick hem den i slutet april och då tar man för givet att den är fräch i minst ett år fram.
  Leverantören ska checka med sin kanal om datumet på denna öl.

  SvaraRadera
 2. @Afram: Tackar för att du undersöker detta.

  Jag brukar använda två uttryck för öls hållbarhet: "på sin topp" eller liknande för när ölen verkligen är i sitt esse. Detta tillstånd kan vara så kort tid som enstaka dagar för svag cask ale eller om 5 år för vissa imperial stouts.

  Sedan har vi en annan tidpunkt där ölen blir förstörd och skadad av ålder. Det är det datumet som sätts ut på flaskorna (om det inte är amerikanare som specialimporterats), och efter det kommer det konstiga oxiderade bismaker och allehanda unkna infekterade toner.

  Det jag lärt från amerikanska bryggare är att DIPA och andra extremhumlade öl kan ha passerat sin topp redan efter några veckor eller månader, men att ölen fortfarande inte är "dålig" förän efter flera år.

  Hm, borde nog skriva ett eget inlägg i frågan.

  SvaraRadera