2009-09-20

Mat + öl: Äppelpaj

Foto: Micze. Licens.

Jag fick lite av en utmaning på Facebook i går från en arbetskamrat:
Nu väntar en hemmagjord äppelkaka med ädelvisp, och jag är övertygad om att det kommer att hällas upp några droppar Remy Martin XO Excellance till detta! […] Något öl kanske hade varit ett bättre val än vinet. Förslag, @Magnus Bark??
och jag funderade, smackade med munnen och surfade lite – det känns fortfarande som att mat-öl-parning är ganska nytt för mig. Sedan svarade jag:
[…] Till desserten kan mycket väl en Tripel Kermelit funka. Eller dra på ordentligt med en imperial stout, kanske fatlagrad.
Så jag var ju bara tvungen att prova. Caroline lagade smulpaj med havregryn och kanel, till det lite vispad Kelda Vaniljsås. Och jag rotade bland flaskorna.

Fram kom en öl jag inte tidigare recenserat, men haft i gömmorna: Stone Russian Imperial Stout. Skulle det funka?

Det gjorde det! De kanel-kryddiga tonerna, den feta degigheten och den lätta söt-syrliga tonen med den mjuka vaniljen passade utmärkt ihop med den rätt kraftiga stouten (10,8%, från våren 2008) med dess rostade, lätt brända söt-syrliga smaker med en uns choklad. De gifte sig verkligen, ölen känns plötsligt mycket lättare och förde fram pajens smaker.

Häftigt. Det hade jag faktiskt aldrig kommit på själv.

13 kommentarer:

 1. Insikt: Det är en kraftig topp av läsare på bloggen måndag förmiddagar. Den här helgen har jag skrivit massor.

  Mina läsare som kommit ända hit har troligen slösat bort en massa värdefull arbetstid nu.

  SvaraRadera
 2. Mycket bra tips, jag ska testa det snarast. Jag hade en liknande fundering där jag till slut och på måfå testade en Anchor Liberty Ale, en kombination som faktiskt inte alls var så tokig om gommen minns rätt.

  SvaraRadera
 3. kul! det är verkligen spännande att para ihop öl med mat. vin- och matkombinationer är lättare att redan intuitivt "förstå".

  för några veckor sedan serverade jag chokladkaka, typ kladdkaka, bakad med 100 gram (typ) 70-procentig choklad och till det brooklyn black chocolate stout. det är väl kanske inte lika nydanande som stout och äppelpaj, men det var verkligen ett otroligt smakgiftermål. till och med lagerboy i sällskapet var nöjd!

  SvaraRadera
 4. Det får man nästan ta och testa någon gång. På tal om efterrätter med öl drack jag Mikkeller Fra Til med en chokladmousse med kanel för ett tag sen, det passade riktigt bra.

  SvaraRadera
 5. Jag har blivit förtjust i estrellas vinägerchips.

  Några tips på öl till dessa?

  SvaraRadera
 6. @simon: Varför inte prova dem ihop med någon ale i klassisk brittisk stil likt Brakspear Oxford Gold, dess "lillebror" Brakspear Bitter (3,4%) eller kanske Nynäshamns flaggskepp Bedarö Bitter...?

  Eller är jag alltför konventionell månne? :-)

  SvaraRadera
 7. @ Simon: Jag drack en alldeles färsk Brooklyn lager till vinägerchips(tror det va Lays) i somras, det passade mycket bra!

  SvaraRadera
 8. Det är väl rätt mycket en smaksak men jag tycker att stouten Fru Frederiksen (Amager) fungerade mycket bra med en mustig gryta (kyckling?) med en skvätt vin i. Kanske inte heller helt revolutionerande men jäkligt gott.

  SvaraRadera
 9. Nu är jag sugen på att ta fram rabarberna ur frysen, slänga ihop en paj med vaniljsås till och ta min sista russian...

  SvaraRadera
 10. Samuel och Affe: tack för tipsen! Jag ska testa till helgen.

  SvaraRadera
 11. En het Chili och en Indian Tribute från Oppigårds är riktigt gott! Ett annat tips är att tillaga sjömansbiff i Rökporter....Riktigt riktigt gott.

  SvaraRadera
 12. Magnus, jag har själv kommit på att dricka ÖL till äpplekaka -av en slump.
  och tyckte det var utsökt men tänkte att jag var nog ensam om det så...

  SvaraRadera