2009-09-19

Urthel Hibernus Quentum

Få se om besvikelsen från kastanjeölet kan åtgärdas av en holländsk tripel? Jo, när historikerna kommer att nedteckna mitt liv kommer hösten 2009 att rubriceras ”tiden då Magnus Bark återupptäckte tripeln”.

De Leyerth Brouwerijen är ännu ett av dessa fantombryggerier som utvecklar sina recept själva men som sedan låter andra sköta själva bryggandet. Deras öl, klassiska belgare allesammans, säljs under varumärket Urthel och bryggs för tillfället av De Koningshoeven, mest kända för att göra det Nederländska trappistölet La Trappe. Detta i sin tur… Öhhh… Var var jag?

Det var någon öl som skulle recenseras. Den heter Hibernus Quentum och är på 9%.

Färgen är djupt gul med en aning guld, vätskan är klar. Det stora skummet sjunker efter en stund ner till en två fingrar tjock skumkrona lämnandes tjocka skumrester på glaset.

Doften innehåller mer humle än vad jag väntat mig av en belgare, det känns mer som en tjeckisk pils. Lite söta fruktiga toner, aningar av kola, gröna äpplen och apelsinskal. Och en del alkohol.

Smaken är humlad och söt. Lite anonyma fruktiga toner och en hel del alkohol. Det är något lätt konstigt med bitterheten; en kraftig metallisk bismak kommer och går innan den försvinner för att ge plats åt en jordig lite övermogen smak. Kroppen är ganska tunn. Sötman försvinner iväg ganska fort, eftersmaken är ganska mild med torkade äppelringar, mineraler och lite lätta bittra toner. Vetemjöl i avslutningen.

Kolsyran är medel till stark, bubblorna små. Vätskan är tunn till medel.

Håhå jaja. Lite för mycket humle gjorde den här för obalanserad för mig. Och inte passade den till mörk choklad heller.

Betyg: 3,1. Tillgänglighet: Tillfällig nyhet september 2009. Just nu finns 745 flaskor kvar i butikerna. Pris: 29:90 för 330 ml.

1 kommentar:

  1. Tyckte den var jättegod! Passar när man ligger i badet.

    SvaraRadera