2009-09-28

Tårta och porter: En högoddsare


Inspirerad av kombinationen american imperial stout och äppelpaj (läs mer här) så glodde jag i kväll i kylen.

En budapestbakelse från i helgen som måste ätas upp i kväll. Och en Carnegie Stark Porter, mest köpt för att kunna fotografera den innan den blir mindre och annorlunda grafiskt.

Okej. Det är en högoddsare. Men vafasen. Jag får ju något att blogga om i alla fall.

Portern känner ni väl väl till. En rätt söt och relativt lätt porter utan någon rökighet, ”stilmässigt mitt emellan London och St Petersburg” som någon påpekade.

Budepestbakelse är ett rätt knepigt bakverk som jag hittills misslyckats att få tag på i Budapest. Det är egentligen ett rätt konstigt bakverk som består av vaniljkräm med hackade nötter och inlagda mandariner som rullats i en maräng med lite choklad.

Så hur funkar de ihop?

Jättebra! Den maltiga lena sötman med de lätta rostade tonerna och aningarna av frisk bitterhet gifter sig fantastiskt med den nötiga-gräddiga sötman med inslagen av söt citrus och lätta vaniljtoner som fanns i bakelsen.

Ännu en gång: Whohohoho! Här jobbar smakerna tillsammans och ger tillsammans något mycket större än de enskilda delarna.

Är det så att svart öl alltid funkar ihop med desserter? Nä. I förra veckan misslyckades jag fullständigt att få ut något smakbröllop mellan en ganska mild chokladmousse och de 5 varianter av Guinneess jag hade tillgång till. Antingen skar det sig helt eller så bara smakerna gick förbi varandra.

1 kommentar:

  1. "innan den blir mindre och annorlunda grafiskt" och mer än 30% dyrare.

    SvaraRadera