2009-09-13

Sigtuna Oktoberfest

Oktoberfest ja… Den här råkade ligga i kylen idag: Sigtuna Oktoberfest, en märzen på 5,5% från Sigtuna Brygghus.

Färgen är guld/ljus bärnsten. Vätskan är klar och den höga skumkronan sjunker långsamt ner till ett fast fingertjockt lock. En hel del skumrester blir kvar på glaset.

Doften är torr och humlig. Blommiga toner med en aning av nötter och mandel. En del hö, rågbröd och grädde. Lite som de tyska originalen, men kraftigare.

Smaken har en kraftig start av hö/gräs/snittblommor. Viss maltsötma, en ren frisk bitterhet, aningar av banangodis och en lätt jordig ton. Eftersmaken är torr och humlig på ett Tysk/Tjeckiskt vis. Torkad frukt, hö och vispad grädde blandar sig med en elegant beska.

Kolsyran är medelstark; de milda bubblorna är små. Vätskan är lätt krämig.

En positiv överraskning, jag tycker att den här utmanar de tyska klassikerna utan att skämmas. Mer humle än jag väntat mig.

Betyg: 4,35. Tillgänglighet: Systembolagets säsongsöl höst, släppt 1 september 2009. Just nu finns det 11.412 flaskor kvar. Pris: 22:50 för 500 ml.

7 kommentarer:

 1. Kan inte annat än hålla med. Tycker Sigtuna imponerar med det mesta dom gör. Det ska bli intressant att se vad du tycker om Black Oktober.

  SvaraRadera
 2. Kan bara hålla med... Båda dessa öl från Sigtuna imponerar verkligen!

  Dock blev jag lite förvånad när båda dina recensioner är odelat positiva, men Black October sedan "bara" får 3,25 medan "Oktoberfest" får hela 4,35 i betyg...

  Själv tyckte jag de var jämnbördiga med viss fördel "Black October". Naturligtvis är detta dock högst personligt och irrelevant i sammanhanget.

  SvaraRadera
 3. @Samuel F: Jag tyckte den här stilmässigt höjde sig över andra märzens mer än vad Black October hödje sig över andra schwarzbiers - ett klassiskt fall av relativa betyg alltså.

  Och så tar i alla fall inte jag de här betygen med matematisk precision.

  SvaraRadera
 4. Magnus

  Jag gick bakåt i tiden för att se att jag inte missat när du skrev om den men tydligen missade jag det 2 gånger. Ska skärpa mig.

  SvaraRadera
 5. Bytet av bryggmästare har gjort gott. Numera är det godis i flarrona från Sigtuna

  SvaraRadera