2009-08-02

Veteölsprovning


Igår var jag på veteölsprovinng hos De Klomp. Eftersom det var Herr J Lindahl från Herr J Lindahls Avecprovning var mina förväntningar uppskruvade på max. Fast temat, veteöl, kunde man göra något bra av det?

Det kunde man. Och på vilket sätt: Jerry höll ett fantastiskt tempo och lyckades på en timme dra igenom fler fakta, anekdoter och dåliga skämt än vad jag klarar på en arbetsvecka!

Jag ska inte återge allt, men ett par verkliga höjdpunkter kan jag nämna:

Watou's Wit Bier. Äntligen har jag hittat en wit som slår Hoegaarden på fingrarna!

Vi provade Timmermans Cassis från fat. När någon i baren visade hur flaskan såg ut tyckte provningsledaren ”Ska vi inte passa på att nörda ner oss ordentligt och parallellprova den fat mot flaska?”. Vilket han tyckte helt rätt, det är inte ofta man får chansen att prova fruktlambic på det sättet, även om de väl borde smaka likadant?

Det gjorde de inte. Alls. Fatvarainten var fruktigare, mycket sötare och hade mer kropp. Flask-varianten följdriktigt torrare med mer smak av svarta än röda vinbär men också lite lättare. Vi trodde att flaskan var något äldre än fatet, men att det skulle skilja så pass mycket var faktiskt förbluffande.

Provningen avslutades med en öl som jag aldrig hört talas om tidigare: Bourgogne des Flandres, en blandning mellan en flandrisk sur rödöl och en brown ale av engelsk typ som någonstans längs vägen hade lagrats på rödvinsfat. Smakbrytningarna mellan det syrliga, det karamelliga och det fatlagrade var högst intressant och angenäm. Fast det är nog inget jag kommer att beställa en låda av direkt…

En mycket trevlig och lärorik timma!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar