2009-08-08

Spendrups Mariestads Höstbryggd

Ännu en folköl? Jepp, den här gången från Coop Forum. Spendrups har gjort ytterligare en Mariestadsöl, den här gången kallad Mariestads Höstbrygd, det är en märzen/festbier på 3,5%.

Efter en snabb surfning inser jag att det var den här ölen (eller en starkölsvariant?) som Spendrups bad besökarna på Stockholm Beer & Whiskey Festival förra året bedöma och betygsätta. Och vars monter jag helt missade då.

Färgen är bärnsten med lite brunt. Det stora skummet är luftigt och ljus-beige. Massor av skumrester på glaset.

Doften är humlig och ganska bitter. Kraftiga toner av jäst, det och rågbröd. Metalliska bittra dofter blandas med lite margarin.

Smaken är förvånande maltig med aningar av rostade nötter. Mörkt bröd, lite jäst och smör. En passerande frisk bitterhet. Stor kropp för alkoholhalten. Eftersmaken är lite salt med torra smaker av rågbröd, smör, köttbuljong och en aning toffee. Det ligger hela tiden en mild aromatisk (kryddig) bitterhet i bakgrunden.

Kolsyran är medelstark, bubblorna mycket små. Vätskan är lätt till medel-mjuk.

Oj, det här var mycket bättre än jag väntat mig. Jag torr faktiskt att den här kommer att slå en den av de kommande oktoberfestölen på fingrarna när de kommer om några veckor. Bra jobbat, Richard Bengtsson (bryggmästare hos Spendrups som signerat baksideetikettens text)!

Samtidigt gnager en misstanke i mitt huvud: Spendrups har ingen ”höstöl” hos Systembolaget. Inte heller kommer någon säsongsöl Oktoberfest från dem. Var det tänkt att den här ölen skulle ha en storebror?

Betyg: 4,0. Tillgänglighet: Livsmedelsbutik. Pris: 10:90 för 500 ml.

5 kommentarer:

 1. Hmm.. kanske bara är jag. Men är den här grejen med lättöl/folköl/mellanöl/starköl verkligen utredd i Sverige? Dvs. Juridiskt, socialt, kulturellt, och bloggofiellt.

  SvaraRadera
 2. Jag ser en extra fördel med den, den är på 50cl returflaska. Snacka om att prioritera! Jag använder dessa då jag brygger.

  Jag gillar folköl på 2,8% men mest av princip. Ingen alkoholskatt då!

  Daniel

  SvaraRadera
 3. Även Carnegie Porter finns på 50cl flaska som 3,5%

  SvaraRadera
 4. Anonym: Jaså? Jag har bara hittat Carnegie Porter 3,5% på 33cl returflaska (röd back).

  Var har du hittat på 50cl returflaska (blå back)?

  Daniel

  SvaraRadera