2009-08-02

Rogue Chipotle Ale

Det är väl ingen idé att förneka att jag kommer att försöka prova mig igenom de öl från amerikanska Rogue som De Klomp fått in.

Men vilken skulle jag ta i fredags? Efter att ha konsulterat Tess i baren kom vi fram till att Chipotle Ale var den som skulle drickas idag. ”Inte alls så het som jag trott, men den har ett visst bett i eftersmaken” var omdömet.

Ölen är en amerikansk chili beer på 5,5%.

Vätskan är klar, färgen är mörkt bärnsten. Det stora skummet är varmvitt och kompakt. Det lämnar en del skumrester på glaset.

Doften är lätt rökig med lite köttiga toner. Torkade frukter. Torra toner. Chilipeppar och en viss sötma. Lite konserverade frukter och russin. Doften är mycket behaglig.

Smaken är fruktig med lite källartoner. Torkad frukt och en lätt ton av ekfatslagring. I bakgrunden växer sakta en chilihetta fram, men den håller sig i bakgrunden och tillåts aldrig ta över. Övergående toner av färka exotiska frukter. En mild sötma och konserverade frukter dyker upp (aprikoser, mandariner). Medelstor kropp. Elegant eftersmak med en lätt humlig bitterhet samt en mjuk chilihetta kompletteras med en smak av rökt ost i bakgrunden. Avslutningen är väl sammansatt och gräddig.

Kolsyran är mjuk med små friska bubblor. Vätskan är mjuk och aningen kladdig.

Jag vet inte riktigt vad jag väntat mig, men den här var klart mer en dessert-öl än något främst för grillfesten. Mjuk och rund med en försiktig chilihetta i bakgrunden som ändå är högst märkbar. Maltigheten gjorde att jag kom att tänka på lättare barley wine-öl.

Betyg: 4,4. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 85:00 för 355 ml.

9 kommentarer:

 1. Efter lite efterbehandling blir ju bilderna från mobilen rätt användbara.

  SvaraRadera
 2. Du är galen.

  Kändes som någon fimpat i ölen.
  Tvi!

  SvaraRadera
 3. Hubba. Jag tyckte oxo den där var gräsligt dålig :) Absolut inget jag vill dricka igen :)

  SvaraRadera
 4. Har inte provat den men drack chili-öl i Wien för några veckor sedan, den smakade alldeles för starkt av just chili.

  SvaraRadera
 5. Jepp den här var riktigt illa, ingenting i jämförelse med "Cave Creek Chili Beer" dock....

  SvaraRadera
 6. Äsch då, nu får ni ta och kamma er;-) Chipotle Alen är ju schysst även om jag gärna haft lite mer hetta i eftersmaken. Att ens nämna fimpar och Cave Creek borde vara förenat med spöstraff.

  SvaraRadera
 7. Mmmm, flamewars! Den enda chili-öl jag smakat var en konstig lager på Delirium i Göteborg för många år sedan. I flaskan låg en hel chilifrukt inkapslad (troligen en jalapeno) och den smak som fanns kvar färgade hela kvällens ölintag efter det. Inte ens Caffrey's smakade som den skulle, hela kvällen var förstörd!

  SvaraRadera
 8. ahh.. Den här var god. Subtil chilieftersmak. Drack den på NyaTröls i Malmö.

  SvaraRadera
 9. Jag provade samma öl som rojo på Delirium. Det smakade mest sån där feferoni man får på kebab. Smaklökarna var lite bortdomnade efter det.

  Daniel

  SvaraRadera