2009-08-10

Smånyheter VIII


Skotska BrewDog och amerikanska Stone har åter slagit sina humlesäckar samman, resultatet den här gången är en svart dubbel belgisk ale, Bashah. Den ligger fortfarande och jäser.

”Buskisöl” är en benämning som Double Bastard lanserade förra året (länk), och Hirigalzkar har nyligen skrivit om En omöjlig etikett. Nu kan de få ytterligare vatten på sina kvarnar när det Wisconsin-baserade bryggeriet Tyranena Brewing döpt sin nya skottska ale till Sheep Shagger. Det lär nog å andra sidan inte hitta hit.

Irländska Guinness, som är en del av Diageo, fyllar 250 år i höst. Det firas bland annat med tävlingar där allmänheten kan vinna att få dricka Guinness på platser som i rymden, i en ubåt eller med Black Eyed Peas i studion. De satsar riktigt stort på det här jubileet och förvänta er att se Guinness-relaterade kampanjer på såväl krog som i butik och i media.

Svenska Surströmmingsakademin har utsett Wisby Weisse till bästa surströmmingsöl. Länk.

Enligt Carlsberg Sverige och Wicked Wine säljs allt mer alkoholfri öl på krogen. Länk till Dagens Nyheter.

Håkan Engström, ölskribent på Sydsvenskan, har svarat på läsarnas frågor i en chatt. Som vanligt kunnigt och intressant. Länk.

Forskning & Framsteg har en jätteintressant artikel om humle, framför allt historisk humle i Sverige. Länk.

4 kommentarer:

 1. Tyranena har en hel uppsjö av sköna namn som: Bleached Blond Ale, Spank Me Baby Barleywine, Bitter Woman IPA, Hop Whore IIPA och The Devil Made Me Do It. Har själv bara provat de två sistnämnda, helt okej öl.

  SvaraRadera
 2. Senaste numret? Det där numret av F&F har legat i min bokhylla sen förra året. :)

  SvaraRadera
 3. @Martin: Deras nyhetsfeed ligger tydligen lite efter. Jag ändrar.

  SvaraRadera
 4. Lite taskigt att ta namnet Sheep Shagger då Cairngorm Brewery sedan ett bra tag redan har ett öl som heter Sheepshaggers... Detta öl har jag druckit på Monks i Sthlm.

  SvaraRadera