2009-07-30

Rogue Captain Sig's Northwestern Ale

Från Bishops Arms vidare till De Klomp.

Till maten (kvällens var Boeuf Bourguignon med färskpotatis, kanske den godaste kvällens jag ätit där) blev det åter Källaröl, men efter det frågade jag om de fått in Rogue-ölen i kassasystemet än. Det hade de. Men vilken skulle jag välja?

Jag tittade på flaskorna. De små. De stora. Bland de senare hittade jag en bomber som jag inte riktigt begrep mig på: Captain Sig's Northwestern Ale. Jag glodde på flaskan men blev bara mer konfunderad.

Jag frågade Tess i baren. ”Nej jag vet inte heller, jag tror inte ens vi egentligen beställt den, och den finns inte i några prislistor heller…”.

Nyfiken som jag är så greppade jag en flaska och två kupor. Lite mobilsurfande på gratis-wifi-nätet gjorde att det klarnade en aning. Det var en amerikansk amber/red ale (de själva kallar den för ”India Red Ale”) på 6,2%. Och den verkade ha något med något TV-program (såpopera?) att göra.

Ytterligare surfande efter hemkomsten klargjorde saker och ting: TV-kanalen Discovery Channel har en serie som heter ”Deadliest Catch” där de följer ett fartyg (Northwestern) i haven utanför Alaska som fångar stora krabbor, ett av väldens farligaste arbeten. Fartygets kapten heter Sig Hansen och för varje såld flaska skänker Rogue en slant till en fond för behövande fiskare.

Ölet verkar först ha lanserats som Captain Sig's Deadliest Ale, men verkar omgående ha bytt namn till det här, jag gissar på upphovsrättsproblem.

Bla bla bla… Blir det någon ölrecension någon gång?

Vätskan är något grumlig, färgen mörkt rödbrun. Skummet är stort, kompakt och varmvitt. Det lämnar fina skumrester på glaset.

Doften är friskt bitter med en rejäl sötma av mörk sirap och karamelliserat socker. Amerikansk humle och mycket malt. Lite rostade toner och nötter. Någonstans i bakgrunden känns det som om en vresig beska ligger och lurar.

Smaken startar med en snäll sötma som utvecklar sig med kola-toner. Den kompletteras snart av en lite reserverad bitter ton som är mycket snygg med toner av bröd, småkakor och söta citrusfrukter. Vidare en blommig smak och söt sirap.Var det bara etiketten, eller skönjde jag en aning skaldjur någonstans också? Den långa eftersmaken ger mer plats åt de bittra tonerna (80 IBU enligt etiketten) med en torr maltig smak i botten liksom blandade citrusfrukter och lite kakor.

Kolsyran är mediumstark, de små bubblorna är friska. Vätskan är mjuk och krämig.

Som väntat från Rouge, en riktigt bra öl, även om det kändes som den höll tillbaka en aning.

Betyg: 4,0. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris 175:00 för 650 ml.

4 kommentarer:

 1. Ett riktigt bra program, men dom följer flera olika båtar, inte bara Northwestern. Kul att kapten Sig fick en egen öl :)

  SvaraRadera
 2. Stundtals riktigt bra, men det känns som att Sig är populärast sett till hur mycket reklam han får på den kanalen :)

  SvaraRadera
 3. Jag har inte Discovery, därav min valhänta beskrivning.

  SvaraRadera
 4. Rogue har hittills aldrig gjort mig besviken, men denna har jag inte lyckats hitta än...

  SvaraRadera