2009-08-19

Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel

Åter till helgens besök på Haket i Göteborg. Vad skulle vi dricka där? Flasksortimentet särskådades. Många bra kandidater. Men en stack ut lite och det kändes som ”den här ska man väl dricke en gång i livet”. Jag faller sällan för hype, men med en kaffenörd på jobbet så har den här varit svår att gå förbi.

Beer Geek Brunch Weasel från danska Mikkeller, som bryggt den hos Nøgne Ø. Det är en imperial stout som bryggts med havre och kaffe av den mycket exklusiva ca phe chon-sorten. Jag har skrivit lite mer om ölet och kaffet här. Alkoholhalten är på 10,9% så det var tur att jag hade Rick Gordon att dela flaskan med.

Färgen är svart, det fingertjocka skummet är chokladbrunt. Massor av skumrester.

Doften är torr med toner av choklad och kaffepulver. Lite alkohol. Kraftig, avrundad och elegant.

Smaken är väldigt mycket stout. Mycket milda och avrundade toner av kaffe med en aning peppar i bakgrunden. Mjölkchoklad, lite syrlighet, kakao och kola. Den länga eftersmaken är söt-syrlig med en delikat ton av kaffe och aningar av havregryn.

Kolsyran är medium till mild, bubblorna små. Vätskan är närmast tjock.

En mycket elegant och välgjord öl. Men jag hade hoppats på en kraftigare smak av kaffe. Nästa gång jag måste välja så tar jag nog Beer Geek Breakfast, som har mer av denna smak.

Jag testade att hälla upp bottensatsen för att se hur den var. Den var riktigt tjock, tung, grynig och rätt odrickbar. Första gången jag stöter på en så obehaglig bottensats. Men det inverkar inte på betyget.

Betyg: 4,6. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 220:00 för 500 ml.

4 kommentarer:

 1. 220 spänn. Nu känns det ännu bättre att jag glömde flaskorna jag köpte i köpenhamn på hostellet.

  SvaraRadera
 2. Nögne brukar ha rejäl bottensats och den blir vanligtvis riktigt rälig efter den har stått till sig ett tag, misstänker att din Weasel har stått på haket ett tag, kanske till och med är batch1. Har lärt mig att undvika Nögnes imperial stouts bottensats om den är något lagrad men till och med BGB har nasty sats om den inte är helt färsk o uppskakad.

  SvaraRadera
 3. @Tom: Och det var ändå på Haket, som vill vara Sveriges billigaste entusiastölkrog.

  SvaraRadera
 4. Enligt Schnille och Schmak kommer den till systemet senare under hästen för 99:-

  http://schnilleochschmak.blogspot.com/2009/08/julen-kommer-tidigt-nyheter-pa.html

  SvaraRadera