2009-08-05

Samuel Smith's Organic Lager

Sista förberedelserna inför lördagens provning ska nu vara klara. Efter det informella mötet med Bobo på De Klomp blev det någon öl.

En av dem var den, enligt Beer Advocate, bästa ljusa eurolagern på denna planet: Samuel Smith's Organic Lager från brittiska Samuel Smith Old Brewery (nej de har fortfarande ingen officiell hemsida).

Det är lite konstigt att en öl med betyget 3,74 kan vara den bästa i en genre. Men jag tror det beror på att om en öl är bättre än medelmåttlig så placeras den i ett annat fack – München Helles, Dortmunder, någon pilsner eller som hos Rate Beer: Premium Lager.

Ölet skummar redan när man öppnar flaskan, när jag häller upp ser jag en medelgul vätska med lite guld. Det stora skummet är lite smutsvitt, det lämnar en hel del skumrester på glaset.

Den söta doften har rena toner av röda bär och färskt bröd. Viss bitterhet.

Smaken är först ren och frisk, massor av ljus malt. Lite bittra toner och en hel del bröd, aningar av mineraler. Eftersmaken är maltig med lite honung och en elegant frisk bitterhet. Nötter och bröd i avslutningen.

Kolsyran är frisk och medelstark; bubblorna medelstora. Vätskan är lite mjuk i munnen.

Visst, en trevlig och välgjord lager. Men de som tycker att den här är den bästa i världen har nog aldrig varit i Tyskland och druckit färsk lager…

Betyg: 4,25. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 87:00 för 550 ml.

Sedan drack jag och betygsatte en De Koninck Amber också, men nu ser jag att jag redan recenserat den här med mycket snarlikt omdöme. Så det får vara.

1 kommentar:

  1. Har inte druckit "färsk" tysk pilsner, men det är säkert jättegott. När man är i Prag är det en himmelsk fröjd att få dricka färsk pilsner.

    SvaraRadera