2009-08-18

Smånyheter IX

Dags att samla ihop lite ölnyheter. Det märks verkligen att semesterperioden är över, nu händer det grejer igen.


Spendrups lanserar nu ytterligare en öl i Norrlands Guld-familjen; Norrlands Guld Ljus är en light lager på 4,7% som kommer på krogen och Systembolagets beställningssortiment 1 september.

I pressreleasen säger Mats Liedholm, marknadsdirektör på Spendrups
–Intresset för mer lättdruckna öl har ökat i Sverige. Vi har bemött konsumenternas efterfrågan med ett antal brygder de senaste åren som Spendrups Bright och Coors Light, men kände att även Norrlands skulle kunna ta ett steg in i den ligan och då med ett eget öl - Norrlands Guld Ljus.


Förvänta er ingen imperial pilsner alltså. Lite rolig flaska, den påminner lite om de 33 cl-flaskor som kom hit från Danmark på nittiotalet.

Mer Spendrups: Precis som jag gissade här har folkölet Mariestads Höstbryggd också bryggts i en starkölsversion på klassiska 5,6%. Den kommer att finnas på Bishops Arms från vecka 37.

Norska Nøgne Ø brygger på i ett till synes ohejdbart tempo. Just nu har det (i alla fall i USA) börjat säljas av deras Tiger Tripel Norwegian Ale, en tolkning av den belgiska tripel-stilen på 9%.

Ytterligare ett av deras samarbete med danska Mikkeller (en förkrossande majoritet av deras "danska" öl bryggs i Norge eller Belgien) är klar för försäljning: Tyttebær är en frukt-lambic på 8% som inte bara innehåller lingon utan även brettanomyces-jäst och lactobacillus-bakterier. Den har fått jäsa i 9 månader innan ytterligare lagring på tank. Jag har väldigt svårt att föreställa mig vad den ska smaka, men man kan väl ana vissa syrliga toner ända hit.

Inte nog med det: De experimentgalna norrmännen håller på att brygga något slags öl på sake-jäst. Övriga ingredienser är för mig okända, men den jäser kallt och långsamt och är nu uppe i 14%.

Dessutom håller vinnaren av norska hembryggamästerskapet på att brygga sin Barley Wine hos dem, och i ett hörn ligger några skotska whiskeyfat med deras Imperial Stout och ligger till sig.

På måndag 24 augusti kommer ölentusiansten och Brooklyn Brewery-bryggmästaren (frågan är hur mycket karln egentligen brygger med tanke på hur mycket han är ute och missionerar) Garrett Oliver förbi restaurang Akkurat, Stockholm. På programmet står en sjurättersmiddag med välpassande Brooklyn-öl. Ytterst få biljetter finns, de köps på Akkruat för 995 kronor.

Här i Linköping har De Klomp gått ur sommarläget och kopplat in alla kranar. Bland annat DIPAn Brewdog Hardcore IPA, Dugges Bollox! och Nils Oscars Coffee Stout. De skaldjursintresserade noterar också deras musselfestival 1-6 september.

De Klomp har också börjat med en aktivitet på söndagarna, då de nya faten kopplas in kring fyrasnåret: För 20 kronor får man ett smakprov från fatet och lyssna på lite fakta om ölet.

Sveriges häftigaste ölfestival enligt arrangörerna: Söderbärke MikroÖlFestival SMÖF (alternativ länk) har startat biljettförsäljningen till festivalen som i år är 23-24 oktober. Du som vill hjälpa föreningen med marknadsföringen, ladda hem affischen, skriv ut och sätt upp på lämpligt ställe.

2 kommentarer:

  1. Ja det var den där rackarn (norrlands guld) man var med och provade. Inget jag är stolt över idag :) Kommer ihåg att jag röstade på den flasktypen för att jag tyckte den liknade red stripe och var lite rolig.

    SvaraRadera
  2. Hehe, precis, ganska len och maltig men i princip helt utan humle.
    Men flaskan var väl lite kul för sin stil.

    SvaraRadera