2009-08-08

Ölprovning - Storbritanniens ölhistoria


Normalt håller jag lite av de ölprovningar jag arrangerar för mig själv – något ska jag kunna betalt för också. Men eftersom Rick Gordon, överölfrämjare, frågade om mina källor så tyckte jag att det var lika bra att berätta lite mer om just den här provningen. Om inte annat för att bara ett av ölen går att köpa via Systembolaget, och då från beställningssortimentet.

Vi började i mitten av sjuttonhundratalets London via det tidiga artonhundratalets Burton (och dess moderna motsvarigheter) och början av nittonhundratalet i hela England och avslutade sedan i dagens Skottland:
Vad gäller källor så går det ju inte att undvika ”The Beer Companion” av Michael Jackson. Mitt exemplar är från 1997, men alla upplagor är lika inaktuella som intressanta. Den svenska översättningen heter ”Stora Ölboken” (men inte ”Stora boken om öl” som är mer av introduktion och som heter ”Beer” på engelska). På hans site finns också en sida med ölhistoriska artiklar som är till stor nytta.

Om man sedan ska prata om klassisk engelsk porter och IPA så finns två siter som Meantime tagit fram när de tog gram sina historiska öl, och som innehåller material för en heldags föreläsning vardera:
Sedan kollade jag lite hos bryggerierna:
Ett extra tack till Bobo på De Klomp som hjälpte mig att ta hem ölen. Och med tanke på att vi faktiskt kört 7 provningar i sommar och att det är kalasväder ute tycker jag att det var helt okej med cirka 13 besökare.

Och trots att jag tyckte att jag med våld pressat in så mycket information jag kunde på strax under timman så var det så mycket jag inte ens nuddade vid: Russion Imperial Stout. Ja, Stout över huvud taget. Skottska öl som Wee Heavy eller Gruit. Old Ale och Strong Ale. ESB nuddade jag faktiskt vid, men inte Brown Ale, Barley Wine eller Sweet/Milk Stout. Det finns utrymme för mer…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar