2009-08-26

Ölmiddag med Garrett Oliver


Var ska jag börja? Från början?

I somras kontaktades jag av Carlsberg Sveriges PR-avdelning. Garrett Oliver, bryggmästare på Brooklyn Brewery skulle komma förbi Sverige under slutet av augusti och de undrade om jag var intresserad av att träffa honom över en bit mat. Det var jag.

Så igår kväll var jag och några ytterligare skribenter från ny och gammal media på restaurang El Diablo på Kungsholmen i Stockholm – ett ställe som jag inte tidigare hört talas om, men jag har ju ingen koll.

El Diablo var fokuserade på experimentell matlagning med blicken riktad åt Sydamerika, baren var enligt uppgift Sveriges bästa tequila-bar. (”Experimentell mat och tequila låter som efterfesterna när jag pluggade” påpekade min rumskompis på jobbet).

Med på arrangemanget var jag. Joakim och Henric från Carlsberg, Fredrik från bloggen Malt Humle Jäst och Vatten, Markus från bloggen Bröderna Lindströms Ölkällare, Göran Winbergh från Aftonbladet, frilansskribenten (och cocktailexperten) Ulrika Nyström-Ljung från Pyttipanna, och Ville Lidman som skriver om drycker och träning på Slitz. Tror jag fått det rätt nu.

Garrett hade i förväg fått menyn (en aningen modifierad avsmakningsmeny) och valt öl till dem.

Chili och basilikagravad svärdfisk med papayasorbet smaksatt med sechuanpeppar serveras med ljummen sötpotatispuré och inkokt kumquats. Till det Brooklyner-Schneider Hopfen-Weisse.

Halstrad pilgrimsmussla med blomkålscreme, tryffelskum, gulbetor och rostade pinjenötter. Till det Brooklyn Local 1 från 2007.

Hjortcarpaccio penslad med poblanochili serveras på toast med smörstekta kantareller och jordärtskockscrème. Till det Brooklyn Lager.

Ankbröst med ankrillete och ankkojs serveras med svartpeppar och svartvinbärsky, kryddkokta morötter samt tomatgranitè. Till det Brooklyn Brown Ale.

Renkalvsrostbiff med viltsky, ingefärskokta päron och variation på västerbottenost. Till det Brooklyn Local 2.

Ljummen chokladsoppa smaksatt med kaffe, anchochili och kardemumma, serveras med körsbärssorbet och brända mashmallows. Till det Brooklyn Black Chocolate Stout.

Efter det serverades bonusen Brooklyn Wild One.

Det är bara att konstatera att det här var den mest avancerade och högstående mat jag någonsin ätit. Och bland den godaste. Fast det är svårt att berätta eller förklara, hela måltiden smälter ihop i en dimma av ”gott”,

Mer om det vi pratade om kommer!

(Fotot kommer från Carlsberg Sverige)

13 kommentarer:

 1. Tråkigt att Göran Winbergh var bjuden :P
  Hur var som person? Vet ju alla redan vilken "bra" skribent han är...

  SvaraRadera
 2. Var på Garretts middag på Akkurat i Måndags som var strålande.
  Kul att El Diablo´s verkar vara
  samma succé.
  Ville egentligen bara kommentera
  JoeG´s kommentarer.
  Det är liksom OTROLIGT viktigt att
  "vi" når ut till de icke-frälsta
  därute, och den vägen är b.l.a genom tabloid media, som givetvis
  både risar & rosar ämnet "öl", allt på gott och ont!

  Det finns dagar när man vill vara
  extremt hardcore men inser att
  folks öldrickade fortfarande visar sig genom bolagets statistik, ljust, ljust, ljust, billigt, billigt, billigt! Just därför är varje rad i mass pressen, eller föralldel via TV/Radio enormt viktig, om det nu blir fel så är vi ju några stycken som liksom kan
  gapa till. Men ska vi fortsätta med
  att lyfta ölkulturen så får vi köpa de mer blaskiga media kommentarerna och inse att det i alla fall pratas "öl", vilken & om det är rätt är en annan sak.

  Det har funnits hisnande exempel förvisso, Fritjofson i 4:an tömma
  en flaska Utopia i ett pintglas!
  med Steffo kommenterandes "det var bättre när öl smakade öl" som riktigt lågvattenmärke t.e.x, men dom gjorde bort sig och ingen annan. Har länge "lobbat" bland media för bättre fokus på öl, som prenumerant på DN bryter man ju ihop av %-en Vin/Öl, men som av en slump är medias bevakning baserat på antal nyheter på bolaget, och
  det släpps ju några vinare i månaden om man säger så.
  Ska bli kul och se vad A-bladet gör av middagen dock, det finns en risk att det blir pannkaka, kan väl konstatera att det är dags för byte i ölfabriken på den blaskan i alla fall..........

  SvaraRadera
 3. Kul Magnus att du blev inbjuden och det är du ju värd! Och god mat bjöds det tydligen på!

  Nästa år serveras det quornfiléer och bönrätter ;-)

  SvaraRadera
 4. Ja det var en riktigt bra middag, kul och annorlunda initiativ av Carlsberg.

  Det var trevlig att träffa dig i "RL" (Real Life) Magnus.

  Det blev ju några trevliga öl på OT efteråt också...

  /Fredrik

  SvaraRadera
 5. Låter som en helt underbar kväll! Coolt att få se en sån legendar in action också.

  Måste fråga dig vad du tyckte om Wild one.

  SvaraRadera
 6. Vi på Ölkultur blev också bjudna men ingen av oss hade möjlighet att närvara. Dock så låter det som om man verkligen missade något... Mer rapportering, tack! :)

  SvaraRadera
 7. Rättelse på min kommentar: ser ju nu att det var den 24:e vi var inbjudna, då på någon föreläsning samt besök på Akkurat. :)

  SvaraRadera
 8. Låter som en väldans trevlig kväll.

  @Fredrik: Du bjöd inte in Garrett till Dahlbergs för en Beermakers? :)

  SvaraRadera
 9. ...sitter här och dreglar ner tangentbordet.

  SvaraRadera
 10. Jag frågade honom, men vi får se...

  Han har ju varit ganska mycket i Sverige på sista tiden, men det hade varit kul ändå.

  /Fredrik

  SvaraRadera
 11. Oj! Vad avundsjuk jag blir. Har i alla fall småpratat med Mr Oliver på Stockholm Beer en gång över en Hopfenweiss som han hällde upp åt mig från ett omärkt fat. Det var med stolthet i ögonen han pratade om hur han bryggt ett torrhumlat veteöl i Tyskland!

  SvaraRadera
 12. Anonym: Jo jag är själv medlem i Svenska ölfrämjandet och håller verkligen med om att all PR är bra PR, men jag tycker dock ändå att det finns de skribenter som är betydligt mindre subjektiva än vad han är. Tycker inte att det är OK när Winbergh varnar om Amerikanska ölsorter, finns betydligt bättre sätt att prata om mer annorlunda sorter.

  Visste faktiskt inte om det där med Utopia och Fritiofson!

  SvaraRadera