2009-08-10

Shipyard Brewer's Choice Brown Ale

Det har varit en del från Maine-bryggeriet Shipyard Brewing på Systembolaget senaste åren. Jag har jättesvaga minnen av en single-hop-ale från dem kring 2004, eller var det någon annan? Nå, det här är en av deras öl i en begränsad ölserie: Brewer's Choice Special Ale Brown Ale. Frågan är om det här är en specialbatch från av förra årets recept eller en ny öl? Jag vet inte. Kanske man skulle kolla upp det? Det är i vilket fall en brown ale av engelsk typ på 5,4%.

Färgen är mörkt brun, vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är luftigt, det sjunker sakta med ett lätt fräsande ljud. Inga skumrester på glaset.

Doften är rätt kraftig, en hel del rostad malt, jäst, smör, bittra kryddörter och humliga toner av blommor och citrusgodis. Samt en mycket märklig ton av flytande tvål.

Smaken är först bitter och lite tjock. Lite sötma dyker upp tillsammans med den där tvål-tonen. Rostad malt, lite sirapslimpa och toner av paraffin och andra vax-smaker. Kroppen är låg till medium. Eftersmaken är humlig och halvsöt med blommig sötma och fruktig bitterhet (äppelkart). Avslutningen är söt och kemiskt bitter.

Kolsyran är medelstark; de friska bubblorna är medelstora. Vätskan är en aning kladdig.

Det här är väl en ”amerikansk tolkning av den amerikanska Brown Ale-stilen”. Men jag får det inte riktigt att gå ihop: Den saknar den söta brödiga krämighet som jag gillar hos de brittiska, och den ökade mängden humle ger bara en massa konstiga kemiska toner. Nej, den här var inget för mig.

Senare tillägg: Den jag recenserade var sval. Jag provade nu en rumstempererad, och då var de konstiga tvålsmakerna klart nedtonade och den söta maltigheten bättre. Se det som ett bonustips.

Betyg: 2,75. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment augusti 2009 (när detta skrivs finns 2.678 flaskor kvar). Pris: 19:50 för 355 ml.

5 kommentarer:

 1. Single Hop-ölen du tänker på är kanske deras Fuggles IPA?

  Angående den aktuella ölen skulle jag till smakprofilen vilja lägga den för Shipyard allestädes närvarande smörkolatonen.

  /Fredrik

  SvaraRadera
 2. @Anonym: Stämmer nog. Jag tror att min sötma och smör motsvarar din smörkola en del. Brukar vara samma kemikalie (diacetyl) som ligger bakom.

  SvaraRadera
 3. Nä, håller med. Var vissa smaktoner som inte borde varit där. En för sliskig sötma och just den där disktrasesmaken som finns. Var iaf något felande. Och i jämförelse med t.ex. Brooklyns Brown Ale så var den rätt klen

  SvaraRadera
 4. Jag tyckte mig känna en tydlig ton av råsocker. Gillade den inte alls, halva förpassade jag till avloppssystemet.

  SvaraRadera
 5. Just den här har jag inte provat men jag har mer eller mindre slutat bry mig om Shipyards öl som jag tycker är bland det tråkigaste vi får från USA i SB's tillfälliga släpp. Deras julöl är ok men annars har jag oftast provat ölen därifrån med ett "jaha" som enda resultat.

  Får se om jag ger IPA'n som kommer nu på lördag en chans, den har i alla fall fått runt 3,5 i betyg på RateBeer vilket är mer än de flesta andra av deras öl mäktat med.

  SvaraRadera