2008-08-08

Slottskällans Strong Ale 2007

En till ur skafferiet, någon gång ska man ju dricka upp vad man köpt. Och jag har fortfarande en '06 och en '07 kvar. Hoppas det kommer en omgång i år med så jag kan genomföra en "vertikalprovning" - det vore kul.

Slottskällans Strong Ale 2007 från Slottskällans Bryggeri är en engelsk strong ale på 6,7%. Flaska #2161!

Det uppstår ett lätt brus när jag häller upp ölen, liksom ett stort luftigt ljusbrunt skum. Det sjunker efter en liten stund ner till ett fingertjockt lock. Vätskan är klar och vinröd med lite brunt. I stort sett inga skumrester på glaset.

Den kraftiga doften är komplex och söt: Tobak, alkohol, rött starkvin, rostade nötter och mandlar. Torkade aprikoser och körsbärssylt. Lite lagrade toner.

Smaken är svagare än doften... Madeira, köttbuljong, körsbär och bigarråer. Men mitt intryck är att det är en mjuk och närmast tillbakadragen smak. Och var är djupet? Eftersmaken har smaker av russin, blandad torkad frukt, bittermandel, vingummi och an antydan av lagrad ost. Avslutningen är söt.

Kolsyran är mild; vätskan är lätt och len.

Jag... Jag är inte helt övertygad. Den här har lagrats i ungefär ett år, men resultatet verkar snarare ha blivit vattnigare och mildare i stället för komplexare och rundare. Betyg: 3,55. (för er referens fick årgång 2005 3,85 och 2006 4,1)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar