2008-08-05

Nynäshamns Måsknuv Märzen

Det är väl lika bra att skriva av sig lite. Börjar med en recension skriven på baksidan av ett underlägg från De Koninck, det här var den andra av de två svenska tillfälliga fatölen man i söndags serverade på Akkurat.

Måsknuv Märzen är Nynäshamns Ångbryggeris' tolkning av en Märzen/Festbier på 5%. Som vanligt är det allittererade namnet hämtat från en geografisk plats i Nynäshamns skärgård: Måsknuv är en holme med ett par gamla fyrar på.

Färgen är guld, det fyra fingrar höga skummet är vill och hårt - snyggt.

Doften är lätt bitter med toner av sötma och honung. Humle av lite engelsk karaktär med antydan av smör.

Smaken är maltigt söt med godis och honung. Sedan kommer en bra bitterhet med lite metalliska inslag. Fruktiga smaker (torkad frukt?). Ganska låg bitterhet i eftersmaken, men den växer till sig efter ett tag. Smörig smak av diacetyl i avslutningen.

Frisk kolsyra, lätt vätska.

Ännu en välgjord Nynäs-brygd som kombinerar deras lite gräsaktiga hus-smak med hur en Märzen ska vara på ett klart godkänt vis - utan att för den skull bli helt fantastisk. Betyg: 3,8.

2 kommentarer:

 1. Jag är författare och konstnär och litet mera. Heter Folke Sjögren och är den enda nu levande person som bott på Måsknuv . 1935 till 1937. Far bvar fyrvaktare där.
  Ordf. i Måsknuvs fyrplats hembyggdsförening.
  Var kan jag köpa ölet?
  Hälsningar Folke

  SvaraRadera
 2. Hej Folke,

  vilken fascinerande berättelse!

  Jag har faktiskt inte sett eller hört talas om Måsknuv Märzen sedan jag drack den där vilket nu är två år sedan.

  Jag föreslår att du kontaktar bryggeriet direkt för vidare information, telefon 08-520 212 13.

  SvaraRadera