2008-08-24

Krönleins Three Hearts Källaröl

Så var jag igår på inspektionsturné i Norrköping. Jag börjar väl med det enklaste, att recensera en ny öl.

Saliga Munken tar sin öl från Krönleins, som dessutom skapat två "husöl" för krogen. Den ena av dem beskrevs som "en ofiltrerad lager" och hette Salige Munkens Källaröl (som verkar vara samma som Three Hearts Källaröl). En svensk Zwickel Bier? Inte vad jag väntat mig, men stilen är en favorit och en pint beställdes för 49 kronor. Styrkan är på 5%.

Färgen är gul med toner av orange och guld, vätskan är måttligt grumlig. Skummet är fingertjockt och vitt.

Doften har lite orena toner av jäst och jord. Söt malt, lite fruktiga och bittra humletoner.

Smaken är frisk med en lätt syrlig bitterhet. "Orena" toner av mogen frukt; ananas, kiwi och äppelkart. Toner av jäst och deg. Eftersmaken är jordigt maltig med en frin bitterhet och sött fruktig humle.

Kolsyran är medelkraftig med stora bubblor, vätskan är mjuk.

Om jag hade fått den här i handen hos en tysk bryggpub hade jag väl tyckt att den var aningen bättre än medelmåttig, men i det här sammanhanget uppskattar jag den än mer. Jag är förvånad över att Krönleins som annars haft ett rykte som lite småtrista kunnat få fram en så har bra öl i en annars ovanlig stil. Betyg: 3,7.

2 kommentarer:

  1. I Maj drack jag "Three Hearts Källaröl" på Oliver Twist. Det måste väl vara samma öl eller...?

    SvaraRadera
  2. Det... Måste vara samma öl, ja. Jag ändrar.

    SvaraRadera