2008-08-06

Skebo Triple Gold Bitter

En öl från Skebo Bruksbryggeri vid namn Triple Gold Bitter; en engelsk bitter på 4,5% humlad med East Kent Goldings, First Gold och Styrian Golding (ni fattar namnet ja?) som firar bryggeriets ettårsjubileum.

Ölet finns bara som privatimport på Systembolaget (tack till Baggen för den här flaskan). Och det verkar fortstätta så: Bryggeriet ser mer problem än pengar med att hamna i beställningssortimentet just nu. Trist men sådan är verkligheten.

Färgen är guld med en aning orange. Vätskan är oklar. Det låga skummet faller fort ner till en liten vit ö mitt i glaset. Nästan inget flor.

Doften är lätt jordig och lite bitter. Torkad frukt, lite blommor, torra toner av jäst. Lite oren/oklar på något sätt.

Även smaken har jordiga toner av jod, jäst och milda söta toner och en smak av rågbröd från malten. Humlen ger en mild bitterhet, en aning av mint och kakao och en trivsam lätt syrlig eftersmak. Annars hittar jag där jordiga-jästiga smaker, en aning läder, lite frukt (gröna äpplen, koriander) och en bra smörig avslutning.

Kolsyran är mycket mild, små bubblor. Vätskan är lätt och mycket len. Som det ska vara!

En knepig öl att recensera. Det kändes inte riktigt som den släppte in mig. Visst finns det många tecken på en riktigt prydlig engelsk bitter i den här, men det fanns orena och aningen unkna toner som jag inte alls uppskattar: I vissa stunder kändes det som att dricka en öl från en oerfaren hembryggare.

Betyget blir därför 3,15. I mångt och mycket räddat av den fantastiska känslan i vätska och kolsyra.

4 kommentarer:

 1. Kul. Satt och zappade på tv:n ikväll och när jag kom till DI TV hade dom någon form av reportage om skebo och just triple gold bitter var med men tyvärr kom jag in precis då det slutade men någon annan kanske såg det?

  SvaraRadera
 2. Nu satt jag och läste DI Nyheter i digitalt format och på deras tablå står det:

  21.30 repris 02.50

  Idagens sommarreportage besöker vi Skebo bruksbryggeri som producerar en av sveriges mest exklusiva ölsorter på ett bryggeri där produktionen sker manuellt.

  Synd att man missade det.

  SvaraRadera
 3. Ledsen för alla kommentarer men jag ska bara inflika att det var gårdagens DI jag läste och således har reportaget redan varit

  SvaraRadera
 4. Drack den här på fat på Oliver Twist för ett tag sedan. Tyckte den var riktigt god då, men flaska och fat brukar ju kunna skilja sig en del.

  SvaraRadera