2008-08-15

Sigtuna Unicum Verum

Sigtuna Brygghus bryggde sin första öl i maj 2006. Två år senare firar man detta med att brygga förstaölen Unicum Verum en gång till och lägger till ordet Jubileum på etiketten. Dessutom buteljerade man den och sålde några flaskor till Systembolaget. En stark ljus belgisk ale på 7% är det.

Färgen är orange-gul, vätskan är klar. Skummet fräser till lite när man häller upp ölen och sjunker sedan ner till ett halvfingertjockt lager. Flaskan innehåller lite jästfällning.

Doften är söt och fruktig (torkade aprikoser, mogna äpplen) med toner av honung, jäst och lite kryddor. Allt som bör finnas i den här typen av öl, men kanske lite mindre än jag tycker att det borde.

Smaken är fräschare och mer bitter än vad jag minns från andra öl i samma stil. Lite syrliga vete-smaker, en hel del aprikos och mandel. Aningar av tobak (inte röken), snittblommor, lite jäst och äppelkart. Eftersmaken innehåller lite värmande alkohol såväl som en medelbitter smak, lite vetemjöl, mineraler, torkad frukt och citronskal.

Kolsyran är stark, massor av jättesmå bubblor. Vätskan känns lite socker-kladdig i munnen, men mjuk och len är den.

Renare, bittrare och mer lättdrucken än vad jag väntat mig: Helt klart den bästa öl jag druckit från Sigtuna hittills. Å andra sidan var de andra som jag drack för ca 1½-2 år sedan mer eller mindre infekterade.

Betyg: 3,55.

Förresten... Det märks att Sigtuna är ett rätt litet bryggeri: Etiketten är lite sned och har kvar den streckade linjen som visar var man ska klippa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar