2008-08-10

Braunstein Heritage

Nu har jag gått och glott på den här flaskan (och än tidigare pappröret) länge nog. Nu struntar jag i att det står att man bör lagra den flera år (bäst före december 2017) och dricka den en kall vinterdag efter idogt snöskottnade: Wild & crazy, det är jag det!

Danska mikrobryggeriet Bryghuset Braunstein har skapat en doppelbock som de döpt till Heritage. Alkoholhalten är på respektingivande 10,6%. Min flaska är #449 av de 2.500 som tappades 2006.

Likt en cognac stannar vätskan kvar en kort stund på glaset när man snurrar det en aning (hjälp, vad heter detta fenomen? Är det det här som kallas "legs" på engelska?).

Färgen är mycket mörtk brunröd. Det lilla skummet försvinner fort till en liten beige ring med ett lätt fräsande. Vätskan är klar. Minimalt flor.

Den inbjudande och småtuffa doften har toner av rostade nötter, rött starkvin, en aning alkohol, bittermandlar, söta körsbär, lyxigt mörkt bröd. Svagare dofter av smör, kola, rök och gräddsås.

Smaken är mildare än vad jag väntat mig. Lagrat starkvin, söt körsbärsmarmelad, bitter- och sötmandel samt andra nötter, russin och plommon. Eftersmaken är mindre söt med fruktkola, karemelliserat socker, plommon- och körsbärsmarmelad samt en mycket mild torr ton av någon humle.

Kolsyran är medelstark med mycket små och friska bubblor. Vätskan är mycket len och känns lyxig i munnen.

Jag hade faktiskt väntat mig en riktig smakexplotion med massor av alkohol, men möttes i stället av en farligt lättdrucken och balanserad lyxlager. Inte dum alls.

Betyget dras dock ner av det frånvarande skummet. Visst får en stark doppelbock ha ett svagt skum, men det ska inte vara helt frånvarnade. Betyg: 3,95.

10 kommentarer:

 1. Heter det inte gardiner eller drapes eller något liknande när vätskan stannar kvar på glaset vid rotation?

  Ska fråga vinexperten på jobbet imorgon.

  SvaraRadera
 2. När det gäller whisky så tror jag det är "Legs" man brukar kalla det.

  SvaraRadera
 3. Gardiner eller tårar. Det har med vätskans viskositet att göra hur fort de rinner nerför glasets inre sida.

  SvaraRadera
 4. När det gäller whisky så är det väl så att ju whiskyn rinner tillbaka desto äldre. Sen ska man kunna se ungefärlig alkoholhalt genom att kolla på linjen som blir. Om jag inte minns helt fel så innebär en rak linje alkoholsvag och en hackig linje alkoholstark.

  SvaraRadera
 5. "När det gäller whisky så är det väl så att ju whiskyn rinner tillbaka desto äldre."

  Va?

  SvaraRadera
 6. Det hade visst fallit bort ett långsammare. Så här då:

  Rinner whiskyn tillbaka långsamt kan det betyda att det är en äldre whisky i glaset, pga att vid längre lagring blir whiskyn lite rundare och smörigare vilket gör att den rinner långsammare.

  SvaraRadera
 7. Högre viskositet ger mera ben (legs). Detta gäller alla sorters vätskor (både öl och whisky t.ex.) Jag har sett uttrycket gardiner i "äldre" literatur vilket jag tycker är ett fint svenskt uttryck för det hela. Mängden och längden på benen har alltså mycket att göra med hur stor del komplicerade ämnen/stora molekyler som vätskan består av. Öl är oftast mer än 90% vatten och vi ser sällan några ben där. Hos whisky spelar maltsammansättning, hur man kör sina pannor, typ av lagringsfat, alkoholhalt och filtreringsgrad stor roll.

  SvaraRadera
 8. Tyskarnas öl är alltid lättdruckna. Därför är dubbelbockarna så förädiska. Jag vet inte om du gjorde rätt som tog den nu men jag tror inte att Heritage är en öl som kommer vinner massor på att stå iölkällaren. Tyvärr har jag inga kvar så jag kan inte ge några svar.

  SvaraRadera
 9. uffe: Jag är väl medveten om att jag nog gjorde "fel". Men så kan det vara någon gång, jag är intresserad av öldrickande, inte ölförvarande.

  SvaraRadera
 10. Sorry, det var inte meningen att hävda att du gjorde fel. Snarare tvärt om, jag håller inte med Braunstein om att detta är en vinteröl. Med sin lättdruckenhet så tycker jag att den passar bättre i på sommarhalvåret. Varför inte som avslutning på en härlig grillkväll, att dela för dom som vill ha en avec till kaffet eller efter att barnen har lagt sig och sommardimman stiger ur sjön.

  Inte tror jag att den tjänar på att ligga i ölkällaren. Detta trotts att jag gillar att spara öl och smaka efter lagring. Min Herritage tog slut innan midsommar faktiskt. Det blev inga kvar i källaren.

  SvaraRadera