2008-08-21

Noiraude Bière Blanche de Lorraine

Mina vänner Morgan och Peter var för några veckor sedan på bilsemester i östra Frankrike. Där, i Lorriane och Alsace, finns det kvar rester av den ölkultur som uppstod under de delar av historien som området var tyskt. Tack för den här flaskan! Skicka öl!!"½!!½

En av de traditionella stilarna i regionen är Bière Blanche, det koncept som i Belgien kallas Witbier: Ett syrligt veteöl där man under bryggningen tillsätter olika kryddor i ölet. Noiraude kommer från Les Brasseurs De Lorraine och har en styrka på 4,5%.

Färgen är guld, vätskan är anignen grumlig. Den lilla skumkronan sjunker snabbt ner till en vit ring. Inga skumrester på glaset.

Doften är kryddig och lite sur. Kardemumma, nejlikor, oregano och muskotnöt. En aning kanel. Torra toner av vetedeg och rått kött. En antydan till mint? Ovanlig och spännande!

Etiketten är komönstrad, och banne mig om ölen inte har en intressant och inte oäven ton av ladugård! Rejäla mängder av nejlikor, kardemumma och muskot. Lite mildare smaker av kanel, kryddpeppar och rostade kastanjer. Mustiga jordiga toner av jäst och kikärtor. Den långa eftersmaken är milt jordig med en blandning av kryddor, nötter och en lätt nyans av söta citrusfrukter. Det kompletteras efter ett bra tag av lite torr syrlighet.

Kolsyran är medel till stark. Vätskan är något len.

Den första "bière blanche" jag provat. Udda och fascinerande på samma sätt som många av de belgiska witbieren. Betyg: 3,8. Tillgänglighet: Inköpt på plats i Frankrike.

5 kommentarer:

 1. Witbier och bière blanche är väl samma sak. Det ena på flamländska, det andra på franska. I Bryssel, där jag har bott ett tag och där man talar franska, var det blanche man beställde.

  En beställning som förövrigt var lika originell som en stor stark i Sverige.

  Annars tack för en läsvärd sida!

  /Mattias

  SvaraRadera
 2. Även vi föll snabbt in i att smått reflexmässigt beställa blanche under resan i Alsace.

  Det fanns gott om mikrobryggerier i de trakterna, och den första mässan för dem hölls i där i år. Stilen är dock lite annorlunda: alla gör exakt blanche, blonde, ambre och brune (och säsongsölen printemps och noêl), utan några åthävor eller det stilutforskande som amerikansker, engelsmän och svenskar ägnar sig åt.

  Även flera riktigt bra ölbutiker, den där flaskan köptes på en butik i Strasbourg (på Rue des frères) jämförbar med exv Barley Wine i Köpenhamn i fråga om sortiment.

  SvaraRadera
 3. Mattias och Petli: Det märktes att jag var trött och stressad när jag skrev det där. Jag har nu ändrat ett antal mindre fel. "Kryddpellar"?

  SvaraRadera
 4. I morse insåg jag att det inte alls är den första bière blanche jag recenserar heller: Jag gav våren 2007 Kronenbourg Blanc betyget 3,8.

  SvaraRadera
 5. Köpte i veckan en Fransk ale på systemet vid Eurostop i Örebro (massor av Öl) Ölet heter La Goudale och var överaskande gott.

  Har ingen tidigare erfarenhet av fransk ale men det fungerade.

  http://www.brasseurs-gayant.com/anglais/htm/bieres/goudale.htm

  SvaraRadera