2008-08-07

Oppigårds Late Summer Ale

Mer svenska nyheter. Den här gången från Systembolagets augustisläpp: Late Summer Ale från Oppigårds Bryggeri. Som jag tidigare nämnt är det här samma öl som Early Summer Ale som döpts om för att passa Systembolagets inköpsplan. Det ska vara en amerikansk pale ale på 5%.

Färgen är guld, vätskan klar. Det tre fingrar höga skummet är hårt, luftigt, benvitt och ojämnt. Massor med flor.

Doften är verkligen tufft amerikansk: Grapefrukt, smör, karamelliserat socker, en stor bitterhet, russin och kryddiga blommiga toner. Robust och komplex på samma gång.

Smaken är frisk med maltiga toner av mörkt bröd, en stor bitterhet, lätt rostad malt och en fin syrlig (nästan sur) ton från vetemalten. Mogna smaker av russin, gran, kåda och ek. Eftersmaken innehåller en allt större bitterhet, smör-artade lagrade toner, lite syrliga veteöl/wit-smaker och en lätt antydan av fruktgodis. Den bittra avslutningen kompletteras med franskbröd.

Kolsyran är medium till mild, vätskan len i munnen.

En finfin amerikansk pale ale, gränsande till en amerikansk IPA. Ytterligare en utsökt öl från Dalarna! Betyg: 4,25.

4 kommentarer:

 1. Har iofs aldrig blivit besviken över en öl från Oppigårds men blev ändå glatt överraskad av LSA. Har inte testat ESA så jag har inget att jämföra med men det blir iaf återköp på den här.

  SvaraRadera
 2. Märklgt. Jag har iofs bara testat den i vanliga dricksglas då jag ej druckit den hemma men att du får tre fingrar tjockt skum är för mig en gåta. Vi fick knappt 3mm skum, och knappt några skumrester alls.

  SvaraRadera
 3. Låter konstigt. Mitt skum var iofs inte särskilt stort men en massa skumrester fick jag.

  SvaraRadera
 4. Jag blev i alla fall sugen!

  SvaraRadera