2008-08-21

Hacker-Pschorr Hefe Weisse

Ännu en av de stora klassikerna. Som inte finns på Systembolaget... Hacker-Pschorr Hefe Weisse från ett av de mest klassiska sydtyska bryggerierna: Hacker-Pschorr Bräu. Tack för den, Henrik!

Färgen är varmt djupt orange-gul med en ton av beige; vätskan är grumlig. Det tre fingrar höga skummet sjunker sakta till ett fingertjockt benvitt luftigt lock, lämnandes lite flor.

Den inbjudande doften är ren, fräsch och milt sur med noter av gröna bananer, mogna bananer, bagerijäst och vetedeg. Rika toner av mineraler, vetemjöl och en antydan till zura wine gums.

Smaken är inte så söt som jag upplever att många (speciellt svenska) veteöl är; den är snarare torr och aningen bitter med smaker av gröna bananer, vetedeg, krispiga mineraler, fruktgodis och en lätt jordig ton. Den milda eftersmaken är balanserad med lite syrliga toner, exotiska frukter och jäst/jäsande deg. Antydnignar av aprikoser och körsbär i avslutnignen.

Kolsyran är relativt mild för stilen, men det ger än mer plats för den fina eleganta smaken. Vätskan är len i munnen och aningen tjock.

En mycket ren och väldigt balanserad Hefe Weissen. Troligen en av de mer lättdrickna veteöl jag någonsin druckit, det är nästan tur att jag bara fick byta till mig en flaska!

Betyg: 4,25. Jag hade gett än mer om det varit lite mer kolsyra och en rejälare eftersmak. Tillgänglighet: Privatimport via Brill.

4 kommentarer:

 1. Hur har du lyckats byta till dig den då?

  Har ett tips för kommande recensioner. Varje öl du recenseras ska du även ta med en kategori som heter "Tillgänglighet:"
  Där skriver du om den finns i Systembolagets ordinarie sortiment, beställningssortiment, privatimport (och då gärna via vilken leverantör), eller om den inte alls finns under de kategorierna så berättar du var du fått tag på flaskan eller vet var den går att hitta.

  SvaraRadera
 2. Jättebra idé! Jag kompletterar inlägget på stört!

  SvaraRadera
 3. Verkligen bra idé!

  Det tackar vi för!

  SvaraRadera
 4. Det finns en anledning till att Hacker-Pschorr tälten nere i Oktoberfest alltid står proppfulla, Hacker är vad öl ska vara, förbannat jävla god och den förtjänar inget mindre än full pott i betyg...

  SvaraRadera