2008-07-14

Slottskällans Kloster 2007

Slottskällan Kloster var fram till och med 2004 en belgisk mörk ale på 5,6%. 2001 och 2002 bryggde man en alkoholstarkare variant på samma grundrecept till julen, först som God Jul Kloster, sedan med namnet Julkloster. Alkoholhalten hade trissats upp till 9%.

Denna quadrupel blev så pass lyckad (och eftertraktad av ölkännare) att man från och med 2005 beslutade sig för att det receptet skulle bli den "vanliga" Kloster. Samtidigt började man skriva ut årgången på etiketten och sätta bäst-före-datum 10 år fram i tiden.

Men det har jag inte tid att vänta in nu!

När jag häller upp ölen fräser den till en aning. Det lilla begia skummet sjunker snabbt ner till en minimal ring. Det blir dock en aning flor på glaset efter det. Färgen på ölen är djupt brun med en rödaktig nyans. Fastän den här är ofiltrerad och efterjäst på flaska är vätskan i stort sett klar (tills jag roterar det sista i flaskan och får ut jästen i glaset).

Doften är ganska kraftig med toner av gräddkola, färsk frukt, godis, jäst och en distinkt doft av choklad.

Smaken är inte så tung eller komplex som jag trott: Chokladbitar, frukter, svagt kaffe, rostade nötter, russin och en antydan av citronsyra. En mycket stark smak av alkohol dominerar eftersmaken. Bakom den noterade jag russin, stekt kött, torkad frukt och karamelliserat socker. Alkoholen försvinner i avslutningen och lämnar plats för en lätt salt smak av skysås.

Kolsyran är mjuk och försiktig; vätskan len och aningen tjock.

En intressant och trevlig öl... Men. En såhär stark öl av "Belgisk typ" (som det står på etiketten) ska ha mycket mer smak och en komplexitet som jag inte hittar. Därför blir betyget ganska måttliga 3,3.

Senare tillägg: Jag har fått ett par påpekanden om att den inte riktigt mogen än. Ska väl ge de andra flaskorna några år och se vad som händer.

Tack till Jacob på Slottskällans Bryggeri för bakgrundsinformationen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar