2008-07-28

Öllagring

Jag har funderat lite om öllagring.

I stort sett har jag två alternativ för långtidslagring av öl. Skafferiet eller förrådet.

Skafferiet ligger i köket, vid en yttervägg. Det finns en ställbar ventil ut. Temperaturen följer i stort utetemperaturen utom på vintern då den inte går under +10º.

Så har jag förrådet. Ett sånt där hyreshusförråd med hönsnätsväggar mitt i huset. Temperaturen ligger i stort sett konstant på +25º.

Båda platser är i stort sett lika mörka. Inbrottsrisken är givetvis något högre i förrådet.

Så. Om jag ska lagra ölen 2-5 år, var ska jag ha dem?

10 kommentarer:

 1. Som jag förstår det så mår ölen bäst av konstant temperatur. Det är alltså bäst att ha den i källaren. Kanske att du ska lägga ett flak Millennium överst i lagringslådan - inte synligt, men som ett första bete för berusningssugna plundrare?

  SvaraRadera
 2. Haha, det där med millennium lät smart!
  Eller så elektrifierar du hönsnätet ;)

  SvaraRadera
 3. Om du ska lagra så ska det stå mörkt o svalt.. 25C känns lite mycke.
  Kolla kompis/föräldrar/släkt som kan undvara huskällar/jordkällarplats där det inte går högre än 10C..
  Då får du bäst reultat :)

  SvaraRadera
 4. Jag har väldigt dåliga erfarenheter av att lagra öl i temperaturer över 20 grader, tyvärr. Öl som ska lagras i fem år blir trista och övermogna efter mindre än ett år, och trappister som vill lagras i tio blir tråkiga inom två.

  Någon form av kyl-/svalanläggning tror jag är nödvändig, om inte annat så ett gammalt kylskåp på lägsta effekt i ett hörn. Jag grunnar själv på det.

  SvaraRadera
 5. Skulle satsa på ett kylskåp/frysbox och kompleterat med en extern termostat. Tex: http://www.humle.se/cgi-bin/web_store/web_store.cgi?cart_id=&exact_match=on&productid=8108

  Sen kan man ju roa sig med att räkna på vad som blir billigast av att ärva en kyl som är GAMMAL med att köpa en ny energisnål.

  SvaraRadera
 6. Spontant så skulle jag säga en vinkyl..

  SvaraRadera
 7. Eller så får jag se till att dricka upp snabbare.

  SvaraRadera
 8. Jag har liknande problem.
  Alla mina öl står uppe i klädgarderoben och jäser(?). Det är ju mörkt och tempen är väl relativt jämn, pendlande mellan 20-25°, men jag funderar på om det är för varmt.
  Jag vill ju inte att mina långlagrade öl ska vara dåliga när jag väl bestämmer mig för att dricka dom om några år.
  En kompis har ett kylskåp (halvhöjd) över som jag får om jag vill. Det blir nog så fast alla öl lär inte gå in och elräkningen kommer väl att bli lidande.

  SvaraRadera
 9. Jag ska snart flytta, man kanske skulle gräva sig en liten jordkällare på tomten. Bara inte grannkidsen kommer på vad det är man förvarar där... stupid link of the day.

  SvaraRadera
 10. Jag har en liten källare i huset som jag håller på att bygga ordentliga hyllor i. Köpte en termometer för att kolla tempen där nere och nu i augusti verkar den ligga på 16-17 grader. Tror inte den kommer att sjunka speciellt mycket till vintern. Det borde väl passa ganska bra va? Passade precis på att beställa mina första öl som ska lagras i källaren. 10 st Prize Old Ale 2007.

  SvaraRadera