2008-07-23

Jämtlands Hell

Så kom vi till den här recensionen...

Hell från Jämtlands Bryggeri har en speciell plats i mitt hjärta. Denna öl är, om jag fattat det rätt, till malt och jäst en tysk lager av typen München Helles, men humlad som en rejäl amerikansk ale. Den togs fram av bryggeriet tillsammans med ölkrogarna Oliver Twist och Akkurat i Stockholm under andra halvan av nittiotalet, och har sedan dess håvat in massor av medaljer på Stockholm Beer & Whiskey Festival.

Det var det första ölet jag drack som hade den här typen av kraftfull humling med grapefrukttoner och lätt jordiga toner. Det öppnade en helt ny värld för mig, och jag har återkommit många gånger till den här ölet - det är den obligatoriska drycken till den läckra Janssons Frestelse som Oliver Twist erbjuder. Den har tidigare varit enkel att få tag på på flaska, och mången sådan har förgyllt kvällar hemmavid.

Så, när jag fick höra att den fanns på en av gästkranarna på Bishops Arms i Linköping igår så var det helt själklart att jag skulle njuta en sådan så fort det bara gick. Vilket alltså var igår kväll.

Färgen är gul, vätskan är klar. Det kompakta skummet är vitt, fint flor.

En ganska mild doft av syrlig humle med kryddiga toner och en fin sötma från malten.

Smaken börjar med en söt brödig malt. Så kommer humlen. Mycket humle. Vissa lätta jordiga toner, lite alkohol, kryddor och en stor bitterhet. Ganska neutrala citrustoner och en stor bäska i eftersmaken, liksom lite smör och syrliga örter. Avslutningen är lång och bitter.

Kolsyran är medel till stark, vätskan len i munnen.

Betyget blir 3,95. Ändå noterade jag på min papperslapp "En besvikelse, är det ölen, upphällningen eller fatet som det är fel på?". Jag kände mig sviken, besviken och ledsen.

Eller är det mina förväntningar som spelat mig ett spratt? Har jag druckit så mycket DIPA att jag blivit humleresistent? Eller... Jag kände ju igen alla smaker som jag minns ska finnas där, men det var som om allt blivit svagare, framför allt saknade jag den stora kroppen.

Kan det vara upphällningen? På BA hällde de upp den som vilken annan öl som helst, på Akkurat/OT låter man glaset stå på spillplattan varvid det bildas ett jätteskum och det tar sådär 10 minuter att hälla upp ett glas.

Om man skulle fråga Jämtlands (som för övrigt fortfarande har "Medaljer vid 2007 års Beer and Whisky Festival" från i oktober som sin huvudnyhet) om de ändrat något?

5 kommentarer:

 1. Jag har inte druckit Hell på ett tag och inser att jag får göra det snarast. Tänk om dom har trixat med receptet....

  Jag måste hålla med om att Jämtlands har otroligt dålig uppdatering på hemsidan. Det är synd.

  Dom borde även göra något åt designen på etiketterna (och flaskorna?).

  ...men ölen är det inget fel på och det är ju faktiskt huvudsaken.

  SvaraRadera
 2. Jämtlands är kända för som ojämna kvalitet. Jag fick en Hell på OT en gång som smakade Pripps blå. Det var ett oslagbart lågvattenmärke. Men samtidigt gör det Hell-drickandet lite mer spännande, man vet aldrig riktigt vad man får i glaset.

  SvaraRadera
 3. Jag hade precis samma upplevelse som du senast jag drack Hell. Jag hade ett härligt minne i bakhuvudet, men när jag sedan smakade upptäckte jag att den inte alls var så bra som jag mindes den. Började också fundera på om det var Hellen eller alla öl jag druckit däremellan som var orsaken. Kan det vara så att de justerat den pga humlepriserna/-tillgången? Eller är det alla kraftiga ipor som gjort att man ändrat referensramarna..

  SvaraRadera
 4. Har också exakt samma erfarenhet. Verkar vara varierande smak på den.

  Sen ska man väl komma ihåg att det ofta är så med tanke på att humleskördarna blir så olika från år till år också.
  Jag som brygger öl själv vet också att fast jag bryggt efter samma recept och använt samma temperaturer och använt malt/humle från samma förpackning blir ändå resultatet olika.

  Sen är fat särskilt känsligt, krogen ställer säkerligen in kolsyretrycket själva, kanske är temperaturen fel? Kanske har fatet varit lite otätt?
  Finns massor med orsaker. Öl med mycket humlearom förändras ju ganska mycket över tiden...

  SvaraRadera
 5. En parallell: Det är "allmänt känt på stan" att vi (Nils Oscar) sänkte beskan på Lundgrens Lager, som vid lanseringen troligen var det beskaste svensktillverkade ölet. Alla receptförändringar som skett under mina år vid rodret (från 1998 ansvarade jag för receptur etc) är de nedan listade:
  En humlegiva med Cluster mitten av koket byttes ut mot Bramling cross och senare mot East kent Golding vilket den hade till nedläggningen. Detta för att det var svårt att köpa Cluster och sedan Bramling cross. I övrigt ingick massor av Saaz och Cascade samt lite Perle.
  Dessutom höjdes alla humlegivor med 12% cirka 2003 eller 2004 (svårt att komma ihåg)för att anpassa ölet till marknaden som hade förändrats.
  I stället för den påstådda sänkningen av beskan så har i själva verket en ganska betydande höjning ägt rum.
  Superbeskt var numera ganska normalt. Stene på Akkurat kan berätta om rader av människor som såg ut som russin i ansiktet när de smakat superbeska Hell.
  Jag tror inte att Jämtland sänkt humlegivornas nivå, utan att du vant dig vid beska öl, som alla andra också har gjort. Prova en diet på Corona eller liknande ett par veckor så kan du börja om sedan. Jag har provat det själv under praktik i Mexico och kan berätta om det en annan gång.

  Patrick på Nils Oscar.

  SvaraRadera