2008-07-20

En affärsidé till en entreprenör!


Jag och bloggläsaren Martin satt och spånade lite löst i går kväll.

Vi kom in på att reglerna om alkohol på postorder ju lättats upp. Eftersom svensk skatt ska betalas ger det inga stora prismässiga fördelar, men väl tillgång till ett helt annat sortiment.

I vinvärlden finns det ett par exempel på företag som "utnyttjar" detta genom ett slags prenumerationstjänst: Ett antal gånger om året får man en låda blandat vin som valts ut av importören till ett fast pris. Skatt och frakt ingår i det fasta priset.

Men det verkar inte finnas för öl. I alla fall inte officiellt och skattemässigt korrekt. Vilket förvånar mig en aning med tanke på den rungande åtgång alla exklusiva öl i mitt-i-månadensläppen har; marknaden finns ju tydligen.

Tanken är ungefär såhär: Man startar helt enkelt en prenumeration. "Månadens öl".

En gång i månaden får man ett paket med 2/6/10/12 (jag vet inte vad som är lagom) öl av de mest variernade stilar, styrkor och sorter. Amerikanskt, tyskt, tjeckiskt, brittiskt, skandinaviskt, belgiskt, exotiskt.

IIPA, kellerbier, eurolager, roggenbier, wee heavy, fruktlambic, porter, tysk pils blandas med trippel och imperial mild.

Det ska inte bara vara rent exklusiva "nördöl", en bra stormarknadsöl kan vara lika välkommet som någon lagrad "limited edition" eller rentav en experimentbrygd. Det ska dock inte vara så inriktat på exoticism som jag förstod att Michael Jacksons "beer of the month" "rare beer club" var: En porter blir automatiskt inte bättre bara för att den råkar komma från Uruguay.

Några gånger om året är öl-urvalet lite lägre i prisnivå. Då kommer det i paketet också ett märkes-ölglas.

Så, entreprenörer, varsågoda!

Varför genomför jag inte det här själv då? Tja, jag är inte någon "uppstartare" eller "genomförare"... Det finns också ett litet skatteproblem: På något sätt måste man få tillbaka den alkoholskatt man betalt i inköpslandet (jag tänker mig väl främst Tyskland) eftersom man ska betala den svenska punktskatten. Samma gäller momsen. Och det verkar inte helt klart hur man skulle göra detta. Vinfolket behöver inte tänka på detta eftersom det inte finns punktskatt på vin i Tyskland. Och hur hanterar man eventuell pant?

Sedan är det väl de vanliga problemen för handelsföretagare: Hitta kapital, ha marginaler för att kunna växa/krympa, hitta leverantörer och transportrörer man litar på, hitta en bra betalningsmodell, marknadsföra sig. Och så behöver man väl vara på plats i utlandet då.

6 kommentarer:

 1. Finns visst ett företag i England som pysslar med att sälja giftpacks där man får ett antal öl samt ett märkes glas..

  Kika in mer på!

  http://www.beersofeurope.co.uk/

  SvaraRadera
 2. Beersofeurope verkar inte skeppa utanför de Brittiska öarna....

  För ett par år sedan råkade däremot hamna på en tysk sida som var typ en beer-of-the-month-club med öl från diverse små tyska bryggerier. De verkade även skicka utanför Tysklands gränser inklusive Sverige. Sparade jag adressen? Nä!
  Har jag hittat sida fler gånger? Nä!
  Nå'n som vet nå't? Eller är den nedlagd kanske?

  SvaraRadera
 3. Belgiskbryg i Köpenhamn har en liknande tjänst, dock skickar de bara inom Köpenhamn.

  http://www.belgiskbryg.dk/

  SvaraRadera
 4. Vore onekligen trevligt :-)

  SvaraRadera
 5. [sträcker försynt upp handen]
  Här är en given prenumerant till...

  SvaraRadera