2008-07-05

Lite mer om prishöjningar

Bild från Riksbanken.

Det är inte bara Oliver Twist som höjer sina priser... Ingen ölintresserad kan ha missat att vi sedan ett drygt år tillbaka lider vi av en global humlebrist - vissa sorter har ökat i pris med över 300%, men priserna i allmänhet har minst ökat med 50%. Samma sak gäller spannmål. Kornpriserna har senaste året ökat med 15-30%, och det slår faktist ännu hårdare än humle eftersom det går åt mer malt än humle när man brygger öl.

De här prishöjningarna kommer givetvis att slå igenom till oss konsumenter på ett eller annat sätt, men vi har varit rätt förskonade hittills.

Flera av de stora bryggerierna, med Carlsberg Sverige i spetsen, har aviserat märkbara prishöjningar under tidig höst. Exakt hur mycket det blir är fortfarande lite osäkert, men det har pratats om mellan 5-15%.

En källa berättade för mig igår att en halvlitersburk standardlager troligen kommer att höjas med någonstans kring 2-3 kronor, och det kommer att ske i samband med översynen av det fasta sortimentet 1 oktober.

E24 har en artikel i ämnet.

2 kommentarer:

 1. Mer än lite off topic, men ett litet artikeltips kommer här. DN

  SvaraRadera
 2. "Det kräver som bekant mindre arbete att tappa upp en stor stark än att servera en varmrätt. Många kunder vill dessutom ha flera öl medan de nöjer sig med ett mål mat.
  "
  HAHAHAHAHA, vilket journalistiskt
  arbete, folk äter middag, inte flera middagar på en kväll, helt
  otroligt att det ens blir en artikel om detta "scoop".

  SvaraRadera