2008-07-05

Dugges Wallonia

Wallonia från Dugges är den första öl jag dricker från deras "nationalsvit". De andra är California och Britannia, fast jag är osäker på om de senare någonsin gått att köpa. På någon Göteborgskrog kanske?

Olen är mörkt djupbrun; vätskan är klar fastän efterjäst på flaska. Det gul-beige skummet är fingertjockt och kompakt. Lite flor.

Doften är humlig med inslag av jäst, rostad malt, söta torkade frukter, lite alkohol, gräddiga smaker av fruktkarameller och en antydan av te.

Smaken är stark (som väntat av en så här alkoholstark öl) med en hel del fruktsmak: Äpplen (såväl färska som torkade), aprikoser, gröna bananer, russin. plommon... En snabbt övergående våg av alkoholsmak. Det finns en söt smak av något rostad malt som ger ölet en bra kropp. Toner av farinsocker, jäst, kött, aprikosmarmelad och en väldigt försiktig nyans av rök. Eftersmaken är märkligt kort och aningen mildare: Den innehåller en fin ren bitterhet och syrliga toner av citron/lime och bittra örter. Avslutningen har milda toner av färsk frukt.

Kolsyran är frisk med medelstora fräscha bubblor. Vätskan är len och lite tjock.

En såhär pass lättdrucken öl med nästan 10% alkohol borde vara försedd med varningsetiketter! Annars är Dugges tolkning av belgisk stark ale helt i min smak; de har torrhumlat med Amarillo och Simcoe och undvikit de orgier i jäst och frukter som belgarna brukar pyssla med.

Betyg: 4,05!

7 kommentarer:

 1. bra nivå i flaskan.....

  SvaraRadera
 2. Drack den i veckan och tycker den var mycket bra. Skulle gärna komma åt fler flaskor från Dugges utan kollikrav. Svårt med sambeställningar när man bor i norra sverige tyvärr. Hur ofta brukar det komma in flaskor från Dugges bland nyheterna? Första gången eller?

  SvaraRadera
 3. Åtminstone Gustafs Finger har varit med förut vet jag.

  SvaraRadera
 4. Det här är mig veterligt första gången de inte är i beställningssortimentet med hela kollin.

  SvaraRadera
 5. Det här var första lanseringen för Dugges, men inte den sista. :)

  Visst, vi är mitt i sommaren, men för oss som just haft julölsprovning ser vi fram emot Rudolf på hyllorna så småningom........ ;)

  Mvh
  Marc, Brill & Co

  SvaraRadera
 6. Brittannia fanns i Sthlm 2006, i alla fall på Glennfidd. Warehouse i Gamla Stan där jag provade den på fat. California har jag aldrig sett.

  /Mattias

  SvaraRadera
 7. Jag skulle vilja se Avenyn Ale och fler Dugges öl antingen i Tillfälliga nyheter eller Ordinarie sortimentet i höst =) Med nya höjda priser så slutar den nog på runt 38-42kr

  SvaraRadera