2008-07-15

Haket


I fredags var jag som sagt på Haket Pub Bar & Sånt, Masthugget, Göteborg.

Det här är ett utdrag ut en längre reseberättelse:

[...] jag studerade kartor och försökte komma på vart vi skulle. Jag hade mycket svaga minnen av var ölstället Tre Små Rum skulle ligga och frågade därför hotellets reception. De misslyckades kapitalt att hitta det, men efter en stund dyker Caroline upp med en karta i sin telefon. Klart gångavstånd.

Vi kom så dit och jag inspekterade noga ölsortimentet. Det var imponerande såväl på fat som på flaska. Vi var lite hungriga så vi kollade menyn sittandes på uteserveringen. Den var av karaktären "ursäktsmat": Nachotallrik med köttfärs och vegfärs, någon pastarätt och någon köttbit. Caroline gillade dessutom inte stället och vi gick slumpmässigt vidare västerut.

[...]

Så var vi vid Masthuggstorget och jag stannade en sekund för att minnas Skivhugget.

Haket var inte alls vad jag väntat mig. Det var mer av... en blandning av ålandsbåt, engelsk förortspub och RFSL-klubb (speciellt fredagar har kommit att bli informella HBT-kvällar). Karaoken var i full gång och långhåriga svartklädda hårdrockare som sjöng HammerFall och Metallica blandades med transor som körde dansbandsklassiker och tjejerna-från-jobbet som sjöng schlager. Två björnar gjorde en förtjusande "Dolce Vita".

Mitt bland detta några välfyllda kylar med ett brett utbud (200?) från såväl Skandinavien, Europa som USA. Krušovice Iperial på fat liksom Flying Dog Gonzo och Nynäshamns Yttre Gaarden. Komplett flasksortiment från Dugges, många från Nynäshamn. Flera från Mikkeller som jag aldrig hört talas om. Krogen har tydligen ett tätt samarbete med distributören
Wicked Wine.

Caroline blev tillfrågad av en väldigt maskulin och glad transa om vad hon (transan) skulle dricka, jag fick en flyer om Göteborg Bear Club, en kille i Kiss-t-shirt i toakön ondgjorde sig över att de inte hade/hittade "Breaking the law" i karaoken, jag försökte övertyga barpersonalen att Bedarö Bitter inte alls är speciellt bitter, en tunn skinheadkille i toakön blev resolut tillrättavisad när han försöker tränga sig framför ett par flat-tanter, paret i baren försöker dela notan på ett överkomplicerat vis genom att skriva vad de tagit in på olika vykort.. Far och son bakom oss drar fräckisar... Alla verkar glada och vänliga!

Och när det är en skvätt kvar av andra ölen så tar det stopp för mig. [...]

8 kommentarer:

 1. Ölfrämjandets möten på Haket är alltid trevliga, men annars så håller jag mig till The Rover och Bishops pubarna. Är faktiskt inte överdrivet förtjust i Tre Små Rum heller. Hade kanske gått dit oftare om jag varit mer inne på belgisk öl.

  SvaraRadera
 2. Härlig återgivelse från Haket.
  Det luriga är ju att på fredagar (och andra temadagar) förvandlas stället till precis blandningen du skriver: HBT, Ålandsbåt, och skolavslutning för knappt 18-år fyllda småtjejer..

  Karaoke kan vara roligt men jag tycker ärligt talat det blir lite jobbigt när det "måste" vara så gay överallt och småhånglas och flirtas hit och dit. Jag är ju där för att dricka öl ffs! ;)

  SvaraRadera
 3. En kompis påpekade "Den där karaokemixen kunde inte finnas på något annat ställe i Sverige, än just lägre långgatorna..."

  SvaraRadera
 4. menare du om bedarö inte är besk eller att det inte är en bitter??

  SvaraRadera
 5. Bedarö Bitter är ett fint exempel på en Engelsk bitter. Och som en sådan den näst minst beska alen på den traditionella brittiska skalan.

  I vilket fall var det inte den humle-bomb jag tänkt mig just då.

  SvaraRadera
 6. Jag kanske skulle ha nämnt något om att Haket ofta kör olika klubbar eller teman... Vill man bara dricka öl är det kanske lämpligast att gå dit när de öppnar.

  SvaraRadera
 7. Haket är tragiskt...........ni var ett par hundra meter från göteborgs bästa öl ställe, inte akkurat klass, men inte långt efter. Riktigt bra mat också.............The rover på andra långgatan.

  SvaraRadera
 8. He he, du harnog missuppfattat en del. Haket är en HBT-pub och en av dom bästa dessutom.

  SvaraRadera