2008-07-06

Saaremaa Tuulik

Dags för en estnisk ljus eurolager: Saaremaa Tuulik från Tartu Õlletehas

Ett fräsande ljud uppstår när den gula vätskan hälls upp. Skummet är två fingrar högt och luftigt - det sjunker sakta ner till ett tjockt lock. Inget flor.

Doften är syrligt bitter och kemisk. Spannmål, sötma. Konstgjort sur.

Smaken är lätt. Konstiga bismaker dominerar: Deg, buljong, papper. Kemisk eftersmak med buljong och lite fadd bitterhet.

Kolsyran är mild-medium, vätskan vattnig.

Enligt burken har den här sortens öl druckits på ön Ösel (estniska: Saaremaa) sedan urminnes tider. Stackars satar... Betyg: 2,0.

Bonuskunskap: Tuulik är estniska för stubbkvarn.

7 kommentarer:

 1. Ah, Saaremaa. Jag och en vän köpte på oss ett flak "Saaremaa Tuumee" på Silja Line förra året (inte "Tuulik" alltså), och det var i mitt tycke riktigt vedervärdigt och fulspritigt. Jag tror jag håller mig borta från det här bryggeriet i fortsättningen. Men visst, efter en Kwak, Chimay Röd, Young's Double Chocolate Stout, Budvar och lite käk gick det väl ner.

  SvaraRadera
 2. Saarema köper man jämt med sig på väg hem från Tallin med båten. Fast då snackar vi värstingvodkan på 80%. Den är dryg, kan man lugnt påstå.

  SvaraRadera
 3. På Ösel har de aldrig druckit Saaremaa Tuulik. Där brygger man sin egen dricka.

  SvaraRadera
 4. Tillskillnad från David tycker jag inte alls att Saaremaa Tumeär vedervärdigt, utan väldigt mycket prisvärdare än Tuulik. En dunkel på 6,5% som är drickbar, om än något alkoholkänning på den.

  Men egentligen, vad förväntar man sig av burköl i tax-freen på en Finlandsfärja? Prisvärt, men inget riktigt njutningsmedel.

  SvaraRadera
 5. Den här burkan låg i korgen "öl från trasiga lådor"... Annars köpte jag Heineken som inte alls är dum.

  SvaraRadera
 6. Tuulik är ett radioprogram men även ett väldigt ovanligt svenskt/estniskt efternamn.
  De ni....

  SvaraRadera
 7. Tycker ju denna öl är jäkligt god efter en varm bastu men är i övrigt säkert för intetsägande för sk. öl connoiseurer. Lättdrucket var det iaf ; )

  SvaraRadera