2008-07-10

Saku Kuld

Estländska Saku Õlletehase AS är sedan i vintras till 75% ägt av Carlsberg (det var en del av affären med Scottish & Newcastle), och Carlsberg har sedan dess köpt upp så mycket de kunnat av resten. I maj begärde de tvångsinlösen av de kvarvarande procenten.

Men det var inte företagsekonomi jag skulle skriva om, det var om bryggeriets prestigelager Kuld (ja, det betyder guld på estniska), som enligt etiketten innehåller Hallertau-humle.

Färgen är halmgul, det stora gulaktiga skummet är kompakt med en fin krater.

Doften är mild, lite söt med blommiga toner. Ren.

Smaken är mjuk och rund; behaglig. Fina toner av blommor och en något söt ton av småfrallor. Det fins en mycket mild bitterhet och lätta toner av mogna äpplen, ananas och isbergsallad. Eftersmaken är även den mjukt mild med välbalanserade toner av ren sötma och en närmast omärkbar bitterhet. En nyans av mineraler i avslutningen.

Kolsyran är medelkraftig med små friska bubblor. Vätskan är len i munnen.

En lättdrucken sommaröl, så mycket bättre än de andra snarlika öl som har "sommar" i namnet. Visst, den smakar inte mycket men allt var väl sammanhållet och utan de konstiga bismaker som så ofta dyker upp i billiga lageröl. Betyget blev därför hela 3,65. Jag har dock full förståelse för de som ger det "2", och frågan är vad jag gett det om den inte intagits på en balkong en lugn och ljum sommarkväll?

4 kommentarer:

 1. Super god!! Vi testade den för första gången i kväll. Ur glas flaska. Rekomenderas!!

  SvaraRadera
 2. Lätt brödig ren och mild smak. En klassöl definitivt men på gränsen till tråkig.

  SvaraRadera
 3. Detta öl tillhör helt klart en av mina topp 5 öl. God och lättdrucken, särskilt en varm sommmarkväll om man vill ha nåt gott att svalka sig med. Klart att rekommendera.

  SvaraRadera
 4. Mycket, mycket underskattat öl.

  SvaraRadera