2008-07-04

Jörgen på Oliver Twist svarar


Jag fick rätt omgående en anonym kommentar till det förra inlägget, som sägs komma från Oliver Twists ägare Jörgen "Jögge" Hasselqvist. Det verkar ytterst troligt att det är så, och det är så pass relevant att jag tar mig friheten att kopiera in det här eftersom jag vet att flera som läser den här bloggen av olika skäl inte läser kommentarerna.

Senare tillägg: Det är från honom, och publicerades i en mailinglista, som primärt används för att hålla koll på gästöl på stockholmskrogar, för flera veckor sedan.

Mina ölvänner!

Anade en omedelbar reaktion därute i skummet och jag passar på att kommentera den första med hopp om att detta inte ska bli en storm i ett ölglas! Det är helt riktigt att vi gått över till "Jänkarpint"= 47,3cl, i våra menyer står detta också på de öl de gäller.

Om vi skulle informera alla om de dagliga förändringar som sker i en restaurang skulle vi inte ha tid att servera, informationen kommer ibland i efterhand. Jag tänkte gladeligen förklara vårt beslut, nån som märkt att saker blivit dyrare i matvaruaffären, nån som hört att det blivit sjuka prishöjningar på humle och även malt, nån som noterat dagliga höjningar av oljan per fat vilket slår direkt på bensinpriset..jag tror inte jag behöver nämna fler saker, det senaste halvåret har alla priser skenat iväg och med en verksamhet som OT med öl från världens alla hörn, egen anläggning, egen import, ja alltihop, det måste gå ihop, likt vilken verksamhet som helst.

En krog är en speciell organism som inte kan följa "normala" rutiner, om vi skulle följt de senaste 6 månadernas prishöjningar hade vi fått justera som Statoil dagligen, alltså funkar inte det, går våra inköpspriser upp så måste dessa tas hem nånstans, om man även lägger till att vi som SHR medlemmar (och att ni säkert märkt nån slags seriositet genom åren...) så följer vi så klart gällande avtal, personalens löner justeras också så klart, och återigen, vem ska betala, det blir ju "vi", hur man än vrider och vänder på
det.

Vill även poängtera att byta bort den "engelska" pinten inte var ett lätt beslut men andra faktorer spelade in, plats i baren, vi har den inte, ett antal special glas finns så klart kvar men att gå över till ett generellt mått var enda alternativet, vi har pysslat med 0.40cl ett tag också men slår man ihop saker och ting

- Glaskostnader (Jodå, dom finns!, och US Pinten är grymt mycket mer hållbar)

-Kommentarer som "Nä pint e för mycket och 40cl e för lite......" (Så bra , nu ligger vi mittemellan!)

Och nästan till sist, ta t.e.x Real Ale, OT & Akkurat är forfarande ensamma i Sverige om att servera detta konternuerligt, på OT har vi nu serverat över 5000 olika sorter, och fortfarande är detta något vi älskar att hålla på med, finns inte en chans att ta hem det det borde kosta i hantering, frakter e.t.c,, men vi gör det fortfarande av kärlek, och om ni inte räknat ut det så är det de ljusa lager drickarna som sponsrar kalaset så att vi i alla fall hamnar någorlunda vettigt.

Då alla har sina egna åsikter om vad god öl är så har även folk en egen åsikt om rätt glas till rätt öl och i vissa fall håller jag med, i andra inte, som av en slump! I detta fall är det ett beslut som var tvunget att fattas, ett beslut som fungerar för den majoritet av gäster vi har, jag är själv hardcore på vissa typer av öl, skulle JAG bestämma vad vi skulle servera hade vi tagit ner skylten för länge sedan, nu har det tagits ett beslut som är baserat på de ekonomiska förutsättningarna vi faktiskt lever under, vi har fortfarande inte "stor stark", vi har ett tämligen ovanligt mått som ligger mellan 0,40cl och 56,7cl, en överväldigande majoritet gillar detta, vi kommer i kapp de prisförändringar som skett och kommer att fortsätta eskalera ( På USA frakter just nu ändras fraktpriset t.e.x varje vecka p.g.a den låga dollarn som gör att hela USA exporterar allt och det inte finns några containrar så fraktarna passar på att höja!)

OM nu Cask Marque skulle ha en åsikt så tar jag gladeligen den debatten, de senaste 5 (eller är det 6...) gångerna så har utnämningen gällt kvaliteten på det vi serverar, inte storlek på glaset (och de senaste gångerna har testerna skett i ½ pint glas vi inte haft...).

Hur som, OT/jag varken kan eller kommer göra alla nöjda med detta beslut men det är vad det är, en realitet, vi kommer fortsätta jaga goda saker att hälla i det nya glaset, vi kommer bland annat åka till Shepherd Neame i veckan och brygga/skapa upp till 6 olika 15-års jubileums ale´s i deras microbryggeri och dessa kommer att serveras i ett glas som passar in i vår verksamhet totalt sett, jag hoppas ni alla kommer prova den och njuta av 47,3cl helt unik öl brygd bara för oss och våra 15 år i ölens tjänst, av Englands äldsta bryggeri vars pubar är helt crazy och tar betalt för jordnötter......... Ha en bra ölhelg!

M v h
Jörgen

P.S Vore det inte läge att kräva t.e.x sänkt alkoholskatt på öl nu när vi det att det grundades på felaktiga uppgifter, där har vi EN anledning till prishöjningar, i vårt fall avslutar jag med, "dont shoot the messenger"
När jag nu funderar vidare så förstår jag problemet. Men jag hade personligen hällre tagit en prishöjning, i alla fall just nu just här. Om det sedan är platsbrist som är en del av problemet så... Vad gör man? OT är fortfarande den bästa ölkrog jag varit på och förtjänar all respekt. Men ett sånt förhållande gör det också svårare att "ta" förändringar.

Sitter just och dricker en Fuller's London Pride från en halvlitersflaska, och den smakar väl lika bra som om det hade varit en pint. Men samtidigt... Jag kommer att sakna att dricka deras välhållna real ales i annat än en imperial pint.

12 kommentarer:

 1. OT har blivit sjukt dyra och deras prispåslag är enorma. Senast jag drack en "Gordon" från Oskar Blues så minns jag närmare bestämt att den kostade 120kr för en burk. Jag reflekterade inte nämnvärt över det då men när jag nyligen besökte staterna fick jag se att ett 4-pack av ovan nämda dito kostade 10USD. Detta är inte ens en öl som är svår att få tag på i staterna. You do the math. Jag gillar verkligen OT men deras prissättning på jänkaröl på senare tid är löjlig och omotiverad.

  SvaraRadera
 2. Jag bryr mig inte om om en firma har breda marginaler. Det är helt ok. Det som stör mig är smyghöjandet och sen dåliga bortförklaringar.

  SvaraRadera
 3. Baggen: Problemet är att Oscar Blues-ölen är svåra att få tag på här...

  SvaraRadera
 4. Baggen, du kan nog fullständigt glömma jämförelsen med USA-prisen. Frågan är väl hur gärna vill ha jänkar-ölen och vad du är beredd att betala. Ifall nu OT tar så mycket överpris, kan du ju själv importera dem och sälja till bättre pris.

  Anonym, håller fullständigt med dig!

  SvaraRadera
 5. Mats-Johan,

  Jag har spenderat mindre och mindre tid på OT pga av deras priser vilket jag tycker är tråkigt då det är en av de verkligt bra pubarna i Sverige. Dock så har jag inte obegränsat med pengar och till slut kostar en öl så mycket att jag inte anser den vara värd pengarna längre. Jag tog självklart med mig en bunt Gordon från staterna och jag planerat att ta med mig mer på min nästa tripp i slutet av året. Jag bryr mig bara om deras höga marginaler när det påverkar mitt ölintag :)

  SvaraRadera
 6. En sak jag plötsligt inser är att det förutom öl från Real Ale-kranarna och "husölen" är rätt få öl jag dricker i pint på OT. Antingen är det på flaska eller på kupa.

  Inte för att på något vis försvara smyghöjningen, det känns fortfarande lika osnyggt som när Carlsberg Sverige säljer Julmust och Påskmust på 1,4 l-PET när konkurrenterna har 1,5 l-flaskor. Men i alla fall.

  SvaraRadera
 7. Tycker ölglaset OT avänder är goda att dricka ur...samma glasdesign Dugge avänder. Och så länge OT levererar ny och bra öl så betalar jag...och för er andra så finns det andra krogar....mer öl till mig....

  SvaraRadera
 8. Fullständigt lysande att nämna
  vad en bira kostar i ursprungslandet.....NOT!!!
  Om jag inte är helt ute och cyklar så ligger inte Colorado nästgårds,
  man kan ana att ett pris innehåller
  ett faktiskt ölpris samt,skatt,tull,frakt, sen det som
  måste på för att täcka det lokala.
  Tittar man i hans svar så nämner han även saker som ökade kostnader
  för humle,malt, och just frakterna,
  jobbar i en annan bransch, den låga dollarn har gjort det löjligt svårt att ens få med sina pallar
  på en båt i tid, och rederierna
  har höjjt därefter, tillgång och efterfrågan som bekant. Nä, synd att det är dyrt överhuvudtaget att
  gå på krogen, ta bort arbetsgivaravgiften och annat tjafs
  så folk möts i vimlet istället.
  En undran dock, som en inte alltför
  aktiv medlem i Sv Ölfrämjandet, känns som de flesta vill den bästa möjliga ölen men inte betala för den, kanske är fel ute men då medlemsantalet verkar ligga konstant så verkar ju främjandet mest handla om gnäll, tror nog att
  en krog inte vill göra sina gäster förbannade men samtidigt är det business och inte public service.
  Skål på er!

  SvaraRadera
 9. En Dale's Pale Ale från Oskar Blues kostar 69kr på Haket i Göteborg.
  De har tyvärr inte Gordon - är den ohyggligt mycket dyrare?

  Särskilt "svår" att få tag på kan jag inte tro att den är, det är ju bara att kontakta rätt leverantör. I detta fallet "Brewery International".

  SvaraRadera
 10. "Särskilt "svår" att få tag på kan jag inte tro att den är, det är ju bara att kontakta rätt leverantör. I detta fallet "Brewery International"."

  Det där var nyttig kunskap! Få se om man kan få dem att importera lite Dales Pale Ale?

  SvaraRadera
 11. Dale's kostar 25 att köpa från systemet (privatimporterad). Den lär knappast kosta MER för OT att köpa in . Men den kostar 72kr att köpa på OT. påslaget är nästan 200% alldeles oavsett humlepriser. Motiverat?

  SvaraRadera
 12. 120 spänn för en burk öl som kostar 2,5 dollar (15 kronor) är inte okej. Det är faktiskt ett ockerpris.

  Även jag gillar OT så jag kommer fortsätta gå dit men priserna är sannerligen orimligt höga. Hur kan man ens motivera för kunden att ta ut ett pris som är 8 gånger högre än vad ölet kostar i ursprungslandet?

  Frakt kanske är dyrt iofs och sen tillkommer svensk alkoholskatt, moms osv. Undrar hur hög vinsten blir per burk?

  SvaraRadera