2008-07-18

BrewDog i brittiskt blåsväder?


Minns ni Systembolagets bråk om den brittiska äppelcidern TNT?

Nähä. Okej, då kan ni bättra på kunskaperna med det jag skrev om det i vintras eller det Gabriel Romanus skrev förra året.

Men TNT har varit i blåsväder även i hemlandet Storbritannien: Portman Group är en branschorgansisation som ska verka för att branschen (alkoholtillverkare) ska vara måttfull och ta samhällsansvar. 1997 hade de ungefär samma åsikter om TNT som Systembolaget något år tidigare.

Men det är inte det enda som Portman Group gjort. Helt nyligen uppmärksammade de att flera av ölen från det lilla skotskabryggeriet BrewDog hade alltför vågade och "aggressiva" texter på baksidesetiketterna.

Själv tyckte jag att de texterna var lite överspända och mest försökte kopiera amerikanarna, framför allt Stone Brewing. Portmangruppen har i praktiken gett bryggeriet ett ultimatum: Ändra texterna eller vi förbjuder er att sälja.

BrewDog har svarat i en helt annan ton än den jag tror Portman Group väntade sig (vilket kanske var väntat). Här kan det läsas: Is BrewDog really the source of all our problems?

Stort tack till Per för tipset!

3 kommentarer:

 1. Personligen tyckte jag att texterna var en aning fåniga, bryggarna är ju bägge väldigt unga och det är ju kul att det märks, men de är faktiskt inte fjorton.

  Fast om man funderar på sakent så avråder ju faktiskt etiketten på till exempel Punk IPAn faktiskt från konsumtion.

  SvaraRadera
 2. Mmmm, jag håller också med om att Punk har en fånig etikett, likaså Paradox. Men, men - att låta det hålla en borta vore fånigt.

  "If I wanted to encourage anti-social behaviour my labels would state:

  Step 1: Drink bottle of Punk IPA

  Step 2: Blow up a goose with a foot pump and use it as a Harmonica to play various Celine Dione hits.

  Step 3: Hit any small children with a German sounding name (e.g. Andreas) over the head with a peppered sausage"

  SvaraRadera
 3. Tyckte att deras etiketter var roliga och fyndiga. Knappast etiketten som orsakar "anti-socialt beteende" utan alkoholen i alla ölsorter. Otrolig dubbelmoral.

  SvaraRadera