2008-07-24

Nils Oscars bryggeri och bränneriI eftermiddags var jag på ett litet studiebesök hos Nils Oscars Bryggeri & Bränneri i Nyköping. Ett mycket trevligt och lärorikt besök.

Förutom den redan kända tillfälliga nyheten med Rökporter kommer ytterligare en tillfällig nyhet innan julölen släpps ut. Jag kan nog säga så mycket att det blir i en stil som de tidigare experimenterat med, men som funnits ett litet fåtal gånger tidigare på Systembolaget.

I övrigt fick jag en intressant inblick i såväl tillverkning som livet som leverantör till såväl Systembolag som krogar.

Fanns det något mer spännande att avslöja? Tja, det skulle vara det mindre träfat de hade i kylrummet innehållande Rökporter. "Vi testar runt lite...".

Jag tog inte upp ämnet Nils Oscar Trippel. Nog bäst så.

10 kommentarer:

 1. Där ser man, annars har jag hört att dom ska brygga en öl med kaffe från Johan & Nyström i! Kanske inspirerade av Mikkellern som kom förut? :)

  SvaraRadera
 2. Så med andra ord ska vi tro att nästa nyhet blir en porter eller en stout?

  Nån som vet om man fortfarande kan få tag på Farm Ale någonstans? Skulle vilja ha några flaskor, dock inte på puben utan oöppnade hemma.

  SvaraRadera
 3. Det hade dock varit intressant att se vad du fick för kommentarer på just ämnet Nils Oscar Trippel...

  SvaraRadera
 4. osten: Farm Ale tillverkas fortfarande (och är en smaskig bitter). Den borde gå att privatimportera utan större problem.

  SvaraRadera
 5. Farm Ale = inte så kul...

  SvaraRadera
 6. Hade inte velat ha så många men vi får se.

  Nej jag vet att det finns bättre öl än Farm Ale men jag skulle vilja ha ett st iaf. Tänkte se hur det ser ut med en Nils Oscar hylla i mitt whisky/ölskåp och då vill jag ha så många olika Nils Oscar som möjligt.

  SvaraRadera
 7. Den här artikeln om lagring av öl nämner Nils Oscar... lite roligt, även om snubbarna i artikeln, borde, som tråkiga människor brukar säga "skaffa sig ett liv" ;)

  SvaraRadera
 8. De lagringsvänligaste därifrån är väl Imperial Stout och Barely Wine. Båda bryggs väl en enda sats av per år.

  SvaraRadera
 9. Tänkte passa att att saxa om ett foruminlägg (som sägs vara från en anställd på Nils Oscar) som kommer från ett kaffeforum (riktigtkaffe.se):

  "Julöl, såklart och Rökporter som kommer tillbaka i sortimentet fast i det fasta, istället för det tillfälliga.
  Dessutom har vi, i samarbete med Johan och Nyström tagit fram en espressostout. Vi koppade en hel del kaffe och vi ratade allt som hade toner av choklad, kardemumma etc, som oftast används i ölsammanhang.
  Efter ett tag så stod valet mellan Harrar och Rwamda Gatsinga och vi fann att den sistnämnda bidrar med fina bärtoner och en syra som ger ölet struktur och ryggrad.
  Det finns ju andra tillgänliga kaffeöl och vi ville inte göra samma sak.
  J&N har åtagit sig att göra ca 630 dubbla espresso per brygd! De flesta kaffeöl är gjorda med ett kallvattenextrakt av kaffe, men vi valde att tillsätta espresso eftersom det ger en piggare syrlighet och finare bärtoner. Det blir dessutom mindre känsla av "kallt kaffe" utan mer av en komplex helhet.

  Smygpremiär/provsmakning på beans leaves and love på J&N, samt på Stockholm beer and whiskyfestival.

  Lansering på Systembolaget den första november för alla tre."

  För mig som är öl och kaffenörd är lyckan gjord! :)

  SvaraRadera
 10. Julölen och rökportern i all ära men det ska bli jättekul med en ny stout, riktigt spännande med en espressovariant. Ser fram emot hösten.

  SvaraRadera