2008-07-16

Ichtegems Grand Cru

Onsdag och semester. Klart dags att vittja förrådet av stora flaskor. En flandsk Oud Bruin (som inte ska förväxlas med holländsk Oud Bruin) borde väl sitta som en hanske? Ichtegems Grand Cru är en av dessa röda ales som lagrats på fat. Den här är av årgång 2005, bryggd av Brouverij Stubbe i Belgien.

Färgen är mörkt vinröd med en nyans av brunt. Det stora skummet är ljusbrunt med lite ljusare kanter. Det sjunker sakta till en två fingrar hög ojämn skumkrona, lämnandes lite flor på glaset.

Doften är syrlig med en hel del toner av rödvin. Lite vinäger, lite torkade frukter. Lätta toner av russin, jäst och ekfat.

Smaken är först fruktig och mycket söt, men det ersätts kvickt av en fatlagrad syrlig smak av körsbär, fruktkarameller, lite rödvinsvinäger och mineraler. Eftersmaken har en lätt jordig/jästig ton, lite snabbt övergående alkohol och en lång smak av färska körsbär/klarbär.

Kolsyran är kraftig, men samtidigt ganska mild mot munnen; en hel del stora bubblor. Vätskan är len och ganska lätt.

Det finns måhända "tuffare" och mer komplexa varianter av den här stilen, men den här var väl sammansatt, mycket uppfriskande och riktigt lättdrucken. Jag uppskattar och ger utan att tveka 4,3 i betyg!

Passar den till kex och Magor? Har Usama Bin Laden skägg???

9 kommentarer:

 1. Gillar också denna. Har inte druckit rödöl annars, så det kanske är därför jag gillar det här såpass mycket. Drack den dock i Mars och köpte bara en flaska, så jag minns inte alltför mycket.

  SvaraRadera
 2. Då ställer jag in en sådan i svalen så dricker vi den senare ikväll! Tack för inspirationen!

  SvaraRadera
 3. Oj. Vi delade på den tre st i våras och betyget blev: Slasken.

  SvaraRadera
 4. Mitt intryck när den kom var att den var helt ok men skulle bli mycket bättre med ett eller två år i källaren men precis som David så var det min första rödöl.

  SvaraRadera
 5. Jag drack en härom helgen och tyckte inte om den något särskilt.
  Jag drack dock upp den utan problem och testar gärna andra rödöl i framtiden.

  SvaraRadera
 6. Rödöl? Hjälp en som är mindre bevandrad i denna typ av ölsorter nu!

  Jag brukar dessvärre nämligen undvika öler som heter något med "grand cru" då en av de få jag druckigt fick betyget 'slasken' som dempa så fint uttryckte sig! :)

  SvaraRadera
 7. Jag förstår inte att det kan bli slasken för en sådan här fin öl. Jag tyckte också att den inte var påfallande komplex, jämfört med t.ex. Duchesse de Bourgogne, men däremot riktigt elegant, lättdrucken och trevlig. Jag har en flaska Ichtegems kvar, som jag ser framemot att öppna.

  Den finns förresten även i beställningssortimentet i 33 cl flaskor.

  SvaraRadera
 8. Inge snack om saken, brilliant öl.
  Jag köpte en låda på systemet och kommer köpa en till. Passar mig och min gom perfekt till grillat kött.

  Fick tag i en vanlig Ichtegems Oud Bruin förut och den var inte alls spännande.

  Antingen grand cru eller ingen Ichtegems alls för mig.

  SvaraRadera
 9. Sippade på min första i kväll. Spännande. Det tar ett tag att sortera alla intryck. Godaste ölen, nja inte precis, men den får gärna snurra några varv i min mun i sommar. Tror att den passar bättre när det är varmt ute och man sitter under parasollet.

  SvaraRadera