2008-07-17

Bogesund 1520 Svart Lager

Så, efter utläggningen tidigare, vad ska jag ha för rubrik på den här recensionen? Bogesund 1520 Svart Lager eller Rychtàř Malvaz 12°?

Jag tar det som står på flaskan. Ölen är i viket fall från det tjeckiska bryggeriet Pivovar Hlinsko Rychtář. Nästa fråga är huruvida det stilmässigt är en Schwarzbier eller en München Dunkel? Inte heller det en lätt fråga...

Ständigt dessa val. Bäst att ta en öl under tiden!

Färgen är mörkt brunröd. Skummet är två fingrar högt, beige och kompakt. Visst flor (skumrester på glaset) förekommer.

Doften är söt och maltig med rostade toner. Lite kaffe, mörkt rågbröd, en aning vanilj, lite bitterhet, alkohol och en mycket späd aning av jordighet.

Den första smaken som någ min hjärna är saccarin-söt. Men det tonar snabbt ut till en mer balanserad sötma och ger rum för den kraftigt rostade malten. Svaga smaker av espresso, pumpernickel, jäst, margarin och en sakta ökande bitterhet. Eftersmaken är lika maltig med en liten aning salt. Milt rostade malt-toner, lite margarin och en torr bitterhet som håller sig i bakgrunden.

Kolsyran är medel till stark, små bubblor. Vätskan är medel-len i munnen.

En bra München Dunkel utan krusiduller. Eller om det är är Schwarzbier? Jag litar nog åt det senare faktiskt. Betyget blev klart godkända 3,75.

1 kommentar: